sep 08 2015

Zelf kokosyoghurt maken

Na het artikeltje over de home made zaden- en notenmelk kreeg ik de vraag: “hoe maak je plantaardige yoghurt voor wanneer je een melkintolerantie hebt en toch van yoghurt houdt?”

Et voila, dan gaan we maar weer eens aan de slag:

Stap1: Koop een jonge kokosnoot ook wel babycoconut genoemd. Je vindt ze in de betere fruitwinkel , in afrikaanse of orientaalse winkels.

Daarnaast heb je ook ferment nodig. Je kan met Yoghurtferment werken, dat koop je in de biowinkel. Of met Kefirkorrels (lactobacillus Bulgaricus) die je makkelijk op het internet gratis vindt.

Ikzelf werk maar af en toe met yoghurt, dus het onderhouden van de yoghurtcultuur is mij teveel gedoe. Daarom neem ik een probioticum , je weet wel zo’n produkt om je darmflora in balans te brengen, rijk aan lactobacillen.

DSC01771

Stap 2 : je neemt je machete (of gewoon een broodmes) en snijdt het puntje van de koksnoot:

Het water dat je er vervolgens uitgiet is mega-rijk aan mineralen en andere nutriënten, (zie mijn boek p143 over de babyvoeding). Opdinken , dus maar niet te gulzig , hou een beetje over om de probiotica in op te lossen.

DSC01772

 

 

 

 

 

 

 

Stap 3: schraap met een soeplepel het witte zachte vruchtvlees uit de opengespleten cocosnoot. Let op dat je dat voorzichtig doet en geen bruine bast mee afschraapt.

Doe het zachte heerlijke vruchtvlees samen met de probiotica of het ferment in een blender en mix heftig ged 1 minuut zodat je een romig papje krijgt.

DSC01773

 

 

 

 

 

 

 

 

Stap 4: zet het afgesloten potje 12 u aan 46°c . Als je geen droogoven of yoghurtmaker hebt is een truuk om een 12W gloeilamp in een oven te zetten.

DSC01775

DSC01777

 

 

 

 

 

 

 

Na de 12u de yoghurt in de koelkast zetten en nadien : genieten!

Je kan oneindig spelen met de smaken door er bijvoorbeeld een vijg , wat besje of andere vruchten bij te blenden…

Alstublieft, graag gedaan