Wat de herfst met ons doet...

 

Lieve Lezer,

 

De dagen worden korter, de natuur krijgt een prachtig kleurenpalet. We verzamelen vruchten en noten als voorraad voor de lange winter. De YOLO-uitbundige  houding van de zomer maakt plaats voor een meer ernstige introspectieve energie. We gaan bepaalde grenzen stellen, een meer beschermende houding aannemen. We ruilen de naar buiten gerichte energie van de zomer in voor een energie die meer naar ons innerlijke zelf gericht is.

Zoals je kan lezen in mijn boek is het seizoen van de herfst gekoppeld aan longen , dikke darm en huid. De Longen energie gaat over loslaten, over plaats maken voor nieuwe plannen, nieuwe projecten , nieuwe mensen, nieuwe leerrijke ervaringen..

De negatieve emoties bij de longen zijn verdriet en tristesse.  Wanneer je al Yinne longen uit balans zijn , ga je nog lager worden in je energie en in een neerwaartse spiraal van droefheid terecht komen. Je kan de dingen moeilijker loslaten , van je afzetten, je zelfbeeld wordt negatiever. Verdriet snijdt je adem af , werkt verstikkend...

Positief aan de longenenergie is dan weer het heldere denken en heldere communicatie, openheid naar nieuwe ideeën, even rustig contempleren naar de donkere winter toe. Je ademt als het ware nieuwe opportuniteiten in met volle teugen. Die ideeën en plannen hebben dan een winter lang de tijd om te rijpen, zoals de witte kool die we nu in deze periode in pekel inleggen de tijd heeft om tot heerlijke zuurkool te fermenteren.

Wat ons naadloos bij de Yange partner van de longen brengt : De Dikke Darm . Die Dikke Darm is gemaakt om van onze afval, onze rotzooi af te raken . De Dikke Darm wordt door de ontelbare darmbacteriën geholpen om onze afval zo goed mogelijk te recycleren en alles dan te dumpen wat ons lichaam niet nodig heeft. En net daarom is een goede darmflora van het allergrootste belang.  Een gezonde evenwichtige darmflora is immers ook één van de fundamenten van een goede immuniteit.

Met het voorgaande als handleiding spreekt het dan zowat vanzelf dat we best zo goed mogelijk gaan ademen: Maak lange herfstwandelingen op het strand of in een bos met wonderlijke herfstkleuren, want "Mindfull breathing" helpt je om emoties te leren herkennen, toe te laten en weer uit te ademen.  

Laat de negativiteit in en rond je los, om zo de mentale en emotionele druk op jezelf  te verlagen . Adem met de knisperende ochtendlucht de nieuwe ideeën in en wees dan niet ongeduldig om die te gaan realiseren, maar laat ze rustig rijpen over de winter.

En in  mooie lijn met de darm die onze afval dumpt: geef weg wat je niet meer nodig hebt, maak je los van overtollige materiële of andere ballast in je leven. Maak plaats voor het nieuwe wat er aan komt.

En draag tijdens die heerlijke wandelingen kledij die de wind tegenhoudt, want aan de basis van de associatie tussen de herfst en snotneuzen, keelpijn en verkoudheden ligt volgens de Chinese geneeskunde de wind. Een sjaal bijvoorbeeld is dus de perfecte herfst-accessoire! 

Noten en appels zijn heerlijk en aansterkend - geniet er in dit seizoen dus met volle teugen van! Eet verder verse soep, drink warme dranken, en voeg kaneel en gember toe waar je kan.

En vooral : kijk naar jezelf en zie hoe mooi en waardevol je bent! Gebruik dit seizoen om de waarde binnenin jezelf te ontdekken, een waarde die zoveel mooier is dan de waarde van uiterlijke status...

---

Gemberkoekjes

Benodigdheden:

400gr speltbloem

2kl gemalen gember

2kl kaneel

2kl kruidnagel

1kl bakpoeder

1/2kl zeezout

120ml ahornstroop of honing

1kl appelsienzeste

250gr buffelboter

180gr ruwe rietsuiker

1 opgeklopt ei

*Meng de bloem, kaneel, kruidnagel, gember, bakpoeder en zout in een kom

*warm in een pannetje de stroop met de appelsienzeste op een matig vuurtje en voeg roerend de suiker en boter toe tot alles gesmolten is

*laat dit mengsel afkoelen tot kamertemperatuur

*klop het ei er door

*Roer het bloem-kruidenmengsel er door en kneed tot een stevige bal

*leg deze 1 nacht in de koelkast

*rol het deeg uit tot ongeveer 3-4mm dik en maak de gewenste vormpjes

*Bak in een op 190° voorverwarmde oven ged 7-8minuten

*leg nadien op een rooster om af te koelen

---

Kneipp Hydrotherapie 

 "Herhaling is de moeder van de porseleinwinkel".

De Kneipp Hydrotherapie blijft een verbazend eenvoudige en goedkope manier om je immuniteit te versterken. Wie de discipline  heeft om naar eigen vermogen elke ochtend zijn of haar lichaam te "begieten" met koud water, gaat met een ijzersterke immuniteit de winter door.

De handleiding bij deze Kneipp methode vindt U achteraan in het Herbatheek boek .

---

Waarom gezonde bloem en meel van een molen komt...

 In het lentenummer van "Vlaamse Molens" schreef ik een artikel waar de belgische vereniging van industriële maalderijen niet zo vrolijk van werd. Ik had de vraag van de hoofdredacteur om eens nauwkeurig te argumenteren waarom mensen beter zouden kiezen voor meel gemalen tussen molenstenen nogal ter harte genomen en in de lange tekst een aantal stappen en de "ontsporingen" onder de loupe genomen. met name

1)      Het (langdurig) bewaren en transport

2)      Het uit mekaar halen van de graankorrel

3)      Het verpulveren in plaats van malen

4)      De toevoegingen

Zoals vaak was de betrokken sector niet zo happy met de "onthullingen" , waar ze behalve wat kwaadheid weinig tegen in konden brengen.  Maar dus ...

Het volledige artikel kan U lezen op de Herbatheek Website

Redenen te over om te kiezen voor volwaardig meel en correcte zuivere bloem gemalen tussen molenstenen

"soms lijkt het alsof hij een slag van de molen heeft "

---

Kinder Yoga met Koekjes

Op herfstige zaterdagmiddagen kijken we allemaal wel eens op tegen de wekelijkse rush langs diverse winkels. Vooral omdat deze dan meestal ook nog eens met onze kinderen op sleeptouw gebeurt, terwijl die op dat moment eigenlijk veel liever iets op hun eigen maat aan het doen zouden zijn.

Daarom dachten wij: wat als wij in de Herbatheek nu eens zorgden voor een plezante Kids namiddag, die dan bovendien ook nog eens leerrijk en gezond is?

Terwijl u rustig naar de kapper gaat of hier in het Quartier St Pieters uw inkopen doet, leren wij uw kinderen gezonde koekjes te bakken, en wisselen onze bak-activiteiten met hen af met een heerlijk KinderYoga lesje.   

Want jong geleerd, is oud gedaan!  

Na afloop kunnen jullie dan met “completely ZEN” kinderen de namiddag afsluiten, genietend van een kopje thee met de koekjes die door uw oogappels zélf gebakken zijn...

Waar? Herbatheek Gent 

Wanneer?

Gemberkoekjes & Herfst Kids Yoga - zaterdag 4 november 2017 - 14u-17u

Sint Speculaas & Pieten Yoga - zaterdag 2 december 2017 - 14u-17u

Prijs? €25 

Inschrijven? Stuur een mailtje naar stef@herbatheekgent.be (max. 15 kinderen per workshop)

---

Boterhammen met Choco

Gelukkig werkt ons pleidooi voor het zelf bakken van gezond brood inspirerend voor heel wat mensen. Maar alle begin is moeilijk en daarom helpen we jullie graag op weg met deze workshop waarin we niet alleen verschillende soorten overheerlijk brood gaan leren maken, maar ook een mega gezonde versie van chocopasta als beleg.

Waar? Herbatheek Gent 

Wanneer? Donderdagavond 19/10 , 16/11 en 14/12 om 19.30u

Prijs? €40 U krijgt na afloop natuurlijk brood en choco en een potje startdesem mee...

Inschrijven? Stuur een mailtje naar stef@herbatheelgent.be (max. 15 deelnemers per workshop)

 

---

De Nova 7 dames op bezoek

Wat een immense vrouwelijke energieboost in de Herbatheek : We hadden een vijftiental "straffe madammen" van Nova 7 op bezoek. Zij wilden wat graag weten hoe je met natuurgeneeskunde en goede voeding je gezondheid kan verbeteren. De dames wilden echter ook wel één en ander proeven en dus kon ik gelukkig rekenen op een dreamteam van twee al even straffe jongedames...

Wenst U ook met uw club , vereniging of gewoon een aantal vrienden om eens ondergedompeld te worden in een andere visie op gezondheid? Contacteer me dan gerust stef@herbatheekgent.be

---

Take Your Health in Your own Hands 

Andere lezingen of workshops

05/11 om 13 u op de Antwerpse Boekenbeurs : workshop en signeersessie op de Agora stand

24/11 in de namiddag in Mola, het provinciale molenmuseum, domein puyenbroeck te Wachtebeke

---

De Freego barst uit zijn voegen.

Wat een jaar of drie geleden begon als een gek idee heeft zich ondertussen een beetje tegen vaak geuite verwachtingen in bevestigd als een "blijver".

Meer mensen delen effectief hun eigen privé overschotten, meer en meer restaurants en winkels gooien hun waste niet weg en dus worden er nu dagelijks 7/7 kilo's voeding en liters soep gedeeld met mensen die dat blijkbaar goed kunnen gebruiken en ook waarderen ...

dankjewel aan iedereen die een bijdrage heeft geleverd ... you all rock !

 

---