Over Boeken en Doeken

Lieve Lezer, 

In deze tijden van steeds snellere infomatiestromen via internet wordt het moeilijk om nog aan goed gefundeerde kennis te geraken over onze gezondheid.  Theorieën of meningen worden als "de waarheid" voorgesteld zonder dat ze daarom getoetst zijn aan de realiteit. En de standpunten die worden vertolkt staan vaak 180 graden tegenover mekaar. Het blijft altijd belangrijk om te achterhalen vanuit welke hoedanigheid of vanuit welk belang bepaalde standpunten of "harde cijfers" of "geheime informatie" of "verbijsterende nieuwigheden" worden gepost. Daarom geef ik zelf de voorkeur aan het lezen of bestuderen van een écht boek, gedrukt op papier, waarvan je kan zien en ervaren dat het de schrijver veel inspanning gekost heeft en hij als het ware met hart en ziel heeft gewerkt aan het formuleren en stofferen van zijn of haar boodschap. Je leert de schrijver als het ware een beetje beter kennen.  

Als auteur van een boek kan je je niet zomaar permitteren gelijk wat te publiceren, het is niet anoniem, je wordt er persoonlijk op aangesproken. Dus zal je de dingen meer onderbouwen , teksten laten rijpen, onderzoeken. 

Dus ik wil in deze nieuwsbrief toch een paar dingen met jullie delen over échte boeken, maar ook over Kneipp Wikkeldoeken en ook nog een recept.

 Veel leesplezier 

Stef 

Eind juni in de boekhandel  

Zowat een jaar geleden vond ik dat het tijd was om mijn kennis over gezondheid , natuurgeneeswijzen en voeding te delen met een groter publiek dan louter met de patiënten in de praktijk of mensen die een voordracht bijwoonden.

De inhoud van een boek bijeen schrijven viel best mee , okee het was behoorlijk arbeids- en tijdsintensief. Maar daarna kom je in het stadium van redactie, correctie, herwerken, schrappen, herordenen, keuzes maken.

Gelukkig heb je dan mensen die meelezen en meedenken, die het metier van boeken maken beheersen, zoals de mensen van uitgeverij Borgerhoff en Lamberigts. Gelukkig heb je vrienden zoals Erwin Vanmol, die het talent hebben om je boek van mooie illustraties te voorzien.

Kortom, het wordt een mooi boek, een must voor wie weet dat een mens zelf verantwoordelijk is voor zijn of haar gezondheid. Er zal eindelijk worden beschreven hoe die fameuze EAV test nu eigenlijk werkt en wat je er kan mee opsporen. Er zullen tientallen gezonde recepten in te vinden zijn en manieren om je voeding juist te bewaren. En natuurlijk een handleiding voor het thuis zelf toepassen van de hydrotherapie. 

Dus tel samen met mij af naar het begin van de zomer en laat gerust je interesse blijken (stef@herbatheekgent.be)

De Wikkeldoeken zijn er.

In elke nieuwsbrief besteed ik wel wat aandacht aan de Hydrotherapie volgens Kneipp. Een mooie en goedkope methode waarbij je op hele korte termijn keelpijn , gewrichtsklachten, hoofdpijn, slapeloosheid, doorbloedingsproblemen kan aanpakken louter en alleen door water te gebruiken. 

Patiënten en mensen die de Kneipp workshops bijwoonden hebben zelf reeds de effecten ervaren en zien ook hoe eenvoudig en snel de werking is .

Eén van de thuis meest praktisch bruikbare aanwendingen van de hydrotherapie zijn de wikkels, waarin de betreffende lichaamsdelen worden "ingepakt" in  3 laagjes doeken: Linnen, Katoen en Wol of Fleece.

Bij de workshops kregen we vaak de vraag naar deze doeken, die specifieke afmetingen hebben volgens het te behandelen lichaamsdeel.  Daarom besloten we om een aantal van de hals- en kuit- en lichaamswikkeldoeken te vervaardigen. Deze zijn dus vanaf nu in de Herbatheek verkrijgbaar. Interesse ? stuur een mail naar stef@herbatheekgent.be of kom eens langs.  

In mijn boek (zie hierboven) krijg je de praktische handleidingen mee voor het gebruik van de wikkels  

 

DSC04197

Een gezonde Lunch: Brandnetelsoep

Neem een vergiet en pluk de fisse jonge knoppen en blaadjes  uit de pas opgeschoten brandnetels. Voor een goed soepje gebruiken we tot de uiterste 8 blaadjes . Wie een beetje lui is kan ook de grotere bladeren gebruiken , maar dan smaakt je soep meer bitter, minder krachtig en fris.

Snipper  3 uien  en 3 teentjes knoflook op een verwarmd bodempje van olijfolie in een pan met deksel .  Laat de ui en knoflook even zacht sudderen, dus een laag vuurtje . Als de uien transparant worden voeg je 100 gram versnipperde brandnetelknopjes toe.

Giet ongeveer een halve liter havermelk  in de pan.  Breng op smaak met tamari,  peper, nootmuskaat etc.

Als het vocht kookt ,  sluit het deksel op de pan en laat een tiental minuutjes doorkoken. Mix dan de soep.

Ik werk deze soep graag af met twee grote lepels mascarpone . In de vegetarische variant gebruik je oat- of soja cuisine. 

De soep is vrolijk groen van kleur, maar wordt nog fleuriger als je ze opdient met erin een drijvend madeliefje of een paar kleurige viooltjes. Enkele croutons ingewreven met knoflook zijn natuurlijk ook de max .

Huidreiniging en onderhoud 

Donderdagavond 3 april van 19 tot 21.30u kan je een workshop meemaken waarin Rita Casier U uitlegt hoe uw huid te reinigen en onderhouden op de juiste manier.

Met een minimale maar juiste huidverzorging stelt u rimpels uit en houdt u uw huid langer soepel en mooi.

Aan de hand van allerlei handige basistechnieken en rekening houdend met uw persoonlijke stijl leert zij u stap voor stap hoe u de huid dagelijks te verzorgen.

Wilt u weten wat de perfecte gelaatsverzorging voor u is ? Schrijf u dan in voor deze beautyworkshop.

Altijd leuk samen met vriendinnen een lady’s avond vol tips en tricks !

Inschrijven en info bij rita  0475/ 22 91 79 , kost 10 euro      

Yoga Workshop met Nathan Grey

Ook in de Lov'd voel je de lente in de lucht. De teacher training course van Yogalife draait op kruissnelheid en de wekelijkse yogalessen kennen een trouwe groep deelnemers met steeds weer nieuwe mensen die aansluiten. 

Op zondag 27 april komt Nathan Gray opnieuw naar de Lov'd. Wie zijn vorige workshop meemaakte kent de zachte maar energieke aanpak van deze Brit ... 

Deelnemen kost 40 euro voor de workshop van 10 tot 13u

 Inschrijven: poppemie@myonline.be of 0476/806021

Tot binnenkort in de Lov'd