Zelf je plantaardige melk maken
Wie hier en daar nog een beetje geloof wil hechten aan de “goede intenties” van de voedingsindustrie en hun outlets, de supermarkten, krijgt het met de dag lastiger.
In vorige artikels had ik het reeds over de mooie public relationstermen die de consument moeten laten geloven dat een door de industrie gemaakt produkt hetzelfde is als wat wij ons daarbij voorstellen en herinneren uit de keuken van onze oma’s. In feite blijke deze termen een heel gamma te bestrijken van holle verhalen tot regelrechte leugens en bedrog.
Denken we aan de termen “geraffineerd”, wat eigenlijk betekent: verarmd en zodanig van alle variabele, waardevolle nutriënten ontdaan dat het voor de industrie makkelijker wordt om gestandaardiseerde produktiemethoden mogelijk te maken. En “Broodverbeteraar”, wat dus een leugenachtige term is voor 24u in zoutzuur gekookte mensenharen die het de bakkerij toelaat om het broodkruim zo te laten hechten dat men meer broodvolume uit minder grondstof haalt.
Wie door winkelstraten van gelijk welke grote Europese stad wandelt kan niet voorbij aan twee strategieën die blijkbaar goed in de markt liggen: “Natural” (cq Bio) en “Eco”. Zelfs bedrijven die niks anders verkopen dan kledij gemaakt van synthetische vezels (plastic) of voor wiens product een groot percentage van het regenwoud wordt omgehakt, vragen heel emotioneel begrip voor de zeehondjes en de Amazone-aapjes.
Hallo hier ben ik weer, die vervelende man die jullie wijst op welke rommel jullie allemaal als zogenaamde voeding in jullie mond stoppen om er nadien goed ziek van te worden.
In voorgaande artikels legde ik al uit waarom wij na de tweede wereldoorlog steeds meer intolerant ofte overgevoelig zijn geworden voor voedingsmiddelen die eeuwenlang een gezond en volwaardig basisbestanddeel van onze maaltijden waren. Ik toonde aan dat de reden hiervoor te vinden was, zoals ook Werner Kollath al in 1941 concludeerde na zijn onderzoek, in het industrieel bewerken van deze bewuste voedingsmiddelen en niet aan de inhoudsstoffen zélf. Samenvattend: neen het ligt niet aan het graan, de gluten, de melk of de lactose, maar wel aan wat de “Nv List en Bedrog”, zoals ik de voedingsindustrie gemakkelijkheidshalve noem, allemaal doet met deze produkten.
En vervolgens, je kan de jongens van de industrie niet verwijten dat ze niet creatief zijn, gaat de NV List en Bedrog nog vrolijk garen spinnen van die steeds toenemende voedselproblematiek die ze zélf heeft veroorzaakt.
En met evenveel gevoel voor leugens en oplichterij als bij wat we hierboven hebben geschetst.
En nu verwacht U natuurlijk een depressief makend tekstje waarin haarfijn (let op de gepaste woordkeuze als link met de broodverbeteraar van hierboven) het proces wordt gemaakt van één of andere groep voedingswaren en een lange lijst wordt opgesomd van allerhande chemicaliën en ongezonde bestanddelen in dingen zoals pakweg sojayoghurt, havermelk en/of amandelmelk.
U verwacht hier harde cijfers die aantonen dat er bijvoorbeeld massa’s suiker in sojamelk gestopt wordt en dat daarbij de naamgeving op de ingrediëntenlijst handig wordt opgeschoond onder het goedkeurend oog van de EU.
U verwacht hier te lezen dat amandelmelk uit een Tetra Brik hooguit 2% amandelen bevat en dat dit dure watertje vooral op smaak wordt gebracht door amandelaroma’s, zout en suiker.
U wil natuurlijk ook graag lezen hoe die zogenaamde “plantaardige melken” maisstroop bevatten, gemodificeerd zetmeel, palmolie en arabische gom, terwijl U in godsnaam niet zou weten waarom die dingen daarin worden gebruikt.
En U heeft ook nog graag een sausje verontwaardiging en daarom wil U graag lezen hoe schandelijk het wel is dat de Koninklijke Belgische Diëtistenvereniging zich laat sponsoren door niet alleen Coca Cola , maar bovendien ook door Alpro, de snodaards die zo knoeien met de plantaardige melk!
Maar eerlijk gezegd voel ik niet de behoefte om U nog depressiever en ongelukkiger te laten voelen en daarom liever een tekst met enerzijds een vrolijke positieve noot en anderzijds een aansporing om zelf de handen uit de mouwen te steken te bate van je eigen gezondheid en die van uw dierbaren en tegelijk nog een gunstige invloed uit te oefenen op uw gezinsbudget!
Ik zal U in dit vrolijke en welgemutste artikel wegwijs maken in het zelf maken van uw heerlijke verse plantaardige melken. En ik zal U aantonen hoe eenvoudig en goedkoop deze dingen te maken zijn. En zeg nu zelf: Wat je thuis maakt is toch zoveel lekkerder!
Amandelmelk
Laat ons beginnen met de amandelmelk. Wie mijn boek gelezen heeft weet dat ik deze melk ook aanbeveel als basis van een gezonde en volwaardige babyvoeding. Maar dan liefst niet in de versie met synthetisch amandelaroma en Arabische gom.
De 200 gram amandelen per liter zoals het recept in het boek voorschrijft geeft je een relatief dikke “pap,” geschikt om baby’s buikje te vullen. Als we een gezonde en verfrissende melk willen om zo te drinken of voor bij onze vlokken, granen of granola’s, volstaat 100 gram amandelen per liter water.
Stap 1: de amandelen weken in water. In een potje, gewoon onder water zetten gedurende 4uur
Stap 2: door het weken komen de buine velletjes zeer makkelijk los : gewoon knijpen tussen duim, wijsvinger en middelvinger. Je kan ook gepelde amandelen kopen, lekker covenient maar wel duurder.
Stap3: de ontvelde amandelen en 1 liter water in de bokaal van je blender (of in een pot en je mixt met je staafmixer) en dan 1 minuut minstens mixen aan hoge snelheid
Stap 4: het mengsel door een fijne zeef gieten en wat in de zeef overblijft zachtjes uitpersen, zonder de pulp door de zeef te drukken.
K L A A R !
Dezelfde stappen kan je volgen voor andere noten naar smaak en zin.
Havermelk
De gezondheidskwaliteiten van haver staan ook uitgebreid beschreven in het Herbatheek boek en vooral de gunstige invloed op het hormonale systeem en bij diabetes zijn bekend. Best is om te vertrekken van haverkorrels en niet van havervlokken, want die zijn reeds bewerkt.
Je zal ook hier merken dat de havermelk nog echt naar haver proeft en niet naar een synthetisch aroma waarvan de industrie je graag wil laten geloven dat het de smaak van haver heeft.
Je kan hetzelfde recept ook gebruiken voor melk van andere granen.
Stap 1: laat 100 gram haverkorrels 4u of langer weken in 1 liter water. In tegenstelling tot de noten hoef je hier het water niet weg te gooien, het verkleurt niet bruin en proeft niet bitter.
Stap 2: blend het water met de haverkorrels gedurende minstens 1 minuut op hoge snelheid.
Stap 3: Giet het sap door een gewone keukenzeef, wat er in de zeef achterblijft kan je nog gebruiken om pap of koekjes mee te maken
Stap 4: Giet de grof gezeefde melk nog eens door een theezeef met fijne mazen
Zo blijft een heerlijk gezonde havermelk over.
Dit zijn twee basisrecepten waarmee je naar hartelust kan experimenteren naar eigen smaak en het doel waarvoor je de melk nodig hebt:
- Je kan een zoetstof toevoegen voor het blenden, bij voorkeur een gedroogde dadel of vijg
- Je kan chocolademelk maken door een schepje kakaopoeder toe te voegen
- Allerhande smaken zijn mogelijk
- Citroen of limoenzeste geeft een frissere smaak
- Een snuifje zout benadrukt de smaak van de haver of de noten
En laat het ons dan even over de kostprijs hebben:
Een kilogram haverkorrels, waarmee je dus 10 liter havermelk maakt kost 3.5 euro
Een liter havermelk, en dan heb ik het over de bio havermelk, kost in de winkel tussen 2 tot 3 euro
Een kilogram amandelnoten waarmee je 10 liter amandelmelk of 5 liter amandel-babyvoeding maakt kost ongeveer 15 tot 20 euro
Een liter amandelmelk, bio, kost 3,25 euro
Rekent U het zelf maar uit. En ja, ik ben er mij van bewust dat je in geval je de melk zelf maakt natuurlijk niet het voorrecht hebt om te genieten van alle andere chemicaliën die men toevoegt en zaken zoals zonnebloemolie, gom enzovoort, maar die kelk laat ik liever aan mij voorbij gaan…
- Category: Gezonde recepten
- -
- Author: Stef
Laatste nieuws
- Afspraken maken in Medisch Centrum Tweebruggen 26 augustus, 2024
- Neem je gezondheid weer in eigen handen… 6 augustus, 2020
- Hervatten consultaties 4 mei, 2020
- corona update 30 maart, 2020
- waarom je graan tussen molenstenen hoort gemalen te worden 6 oktober, 2017