Tromgeroffel en trompetgeschal

Lieve Lezer, 

Het werd eens tijd voor een grondige opfrisbeurt van onze website. Vanaf nu staat hij online op www.herbatheekgent.be

Duidelijker , gebruiksvriendelijker, flexibeler, dank zij de zeer gewaardeerde professionele input van Ken (www.linkazo.be) kan U nu nog makkelijker up to date blijven van de behandelingen , activiteiten , workshops , voordrachten. 

Op algemeen verzoek ga ik mijn uiterste best doen om op zeer regelmatige basis  basic gezonde receptjes te posten , zodat ik ook op deze manier een inspiratiebron kan zijn voor jullie gezondheid . Zeker af en toe eens kijken op de "nieuws" afdeling , dus . De recepten blijven er ook gearchiveerd zodat U ze ten allen tijde kan terugvinden. 

We horen natuurlijk heel graag jullie feedback en suggesties voor onderwerpen die jullie graag aan bod laten komen in een volgende nieuwsbrief. Stuur ze naar stef@herbatheekgent.be.

In deze eerder korte nieuwsbrief, want we willen jullie de tijd en aandacht gunnen om de website helemaal te ontdekken, een artikel over scepticisme, over keelpijn en over Yoga .  

Veel leesplezier 

Stef 

Scepticisme , het nieuwe "geloof" 

Met regelmaat hoor je van mensen de opmerking "kruidengeneeskunde of homeopathie, ik geloof daar niet in, want ik ben een scepticus ".  Het gaat dan over de steeds opduikende, artificiële dualiteit die gecreëerd wordt tussen, wat dan genoemd wordt, de "klassieke" en de "alternatieve" geneeskunde.  

Mijn reactie is dan steevast het uitnodigen van de scepticus voor een babbel, om samen eens één en ander te bekijken, hem of haar te "voeden" met enkele onderbouwde gegevens, hen te verklaren, uit te leggen, kortom, de onwetendheid over de natuurgeneeswijzen een stukje weg te nemen. Onbekend maakt onbemind. 

Typerend is helaas dat de zogenaamde "sceptici" deze uitnodiging liever aan zich laten voorbij gaan, liever in hun illusie blijven om het op een eerder hautaine manier allemaal "beter te weten" dan de "goedgelovigen" die zich laten inpakken door de praatjes van de zogenaamde kwakzalvers. Met andere woorden: de sceptici blijven liever "geloven" in de verhalen van de farmaceutische commercie dan te kijken naar mogelijke uitwegen uit een bepaald gezondheidsprobeem. 

Waarom ? Wel dat is heel makkelijk: Het verschil ligt hem in mensen die ZELF de verantwoordelijkheid voor hun gezondheid zien en daar dan ook op een actieve manier mee bezig zijn  en mensen die die verantwoordelijkheid liever aan anderen geven, zodat ze een ziekte kunnen blijven zien als iets wat hen toevallig en ongevraagd OVERKOMT.  Pro-actief tegenover passief ...

Nu maar goed dat deze sceptici er zijn, dat er mensen zijn die de PR verhalen van de pharma - industrie en de academische geneeskunde blijven geloven en herkauwen, zelfs al zijn ze wetenschappelijk onjuist of zelfs onmogelijk. Zonder het geloof in deze verhalen zou deze sector het knap lastig krijgen. 

Ondertussen weten de "goedgelovigen " dat je zelf verantwoordelijk bent voor je eigen gezondheid. Dat je door gezonde voeding en regelmatige lichaamsbeweging je gezondheid kan behouden. Ze weten dat de chemische farmaceutica voor 95% alleen symptomenonderdrukkend  werken en niet "genezend". Okee toegegeven, voor mensen met een echt zwakke immuniteit  kan het nodig zijn deze middelen korte tijd te nemen om een uitzichtloze situatie te "redden", maar écht genezen gaat je immuunsysteem alleen zelf kunnen doen en daarvoor is inzet en discipline nodig. 

Dus , "Sceptici , jullie zijn nog steeds welkom voor een babbel. En voor zij die al wat verderop zijn in de " stages of acceptance": lees verderop hoe je een keelontsteking kan aanpakken in deze stormachtige tijden ...

Keelontstekingen snel en natuurlijk aanpakken.

Je kent dat wel : stilaan voel je een doffe pijn en zwelling opkomen in je keel. Slikken wordt pijnlijk en je voelt je koortsig: Keelonstekingen hebben er een handje van weg om op de minst aangename momenten op te duiken.  Nu , dat is niet moeilijk, want voor een pijnlijke keel is het altijd het verkeerde moment.

Wat kunnen we doen om dit euvel snel en gezond op te lossen?  

We realiseren ons dat een keelontsteking een verdedigingsreactie is van je lichaam tegen een virus dat via je neus en keel je systeem probeert aan te vallen .

Deze verdedigingsreactie van je lichaam onderdrukken door een ontstekingsremmer aka pijnstiller aka antigrippine te nemen is dus ONNOZEL, want het ondermijnt je afweersysteem, waardoor je nog MEER last krijgt nadien.

Het is dus noodzakelijk om ons afweersysteem een handje te helpen.

Stap 1 : een koude halswikkel:  Neem een halswikkelset , bestaande uit 1 linnen doek , 1 katoenen doek en 1 fleece sjaal. Drenk de linnen doek in ijskoud water , wring een beetje uit en draai hem rond je nek .  Doe daarrond de katoenen doek en daarrond de fleece sjaal en houd deze wikkel gedurende 20 minuten tot een half uur ter plaatse. Als je de doeken wegneemt zal je merken dat alles al netjes ontzwollen is , de pijn voor een groot stuk weg en dat de warmte als het ware is geabsorbeerd door het linnen doek.  Dit kan je 1 of twee keer per dag herhalen .

Stap 2: Drink warm water met daarin het sap van een halve limoen , een beetje geraspte gember en een koffielepel goede honing .

Stap 3 : Rusten en zwijgen . Voor velen een moeilijke opgave , maar toch noodzakelijk

Probeer het en merk hoe je de klassieke ontstekingsremmers niet nodig zal hebben. Ook antibiotica zijn absurd , want zoals gezegd : virussen liggen aan de oorsprong en antibiotica werkt enkel tegen bacteriën ...

En moest het niet werken : Call me . 

DSC04197

Een gezonde ontbijttip: Haverpap met kruiden

In de herfst is een warm ontbijt een goede en gezonde start van de dag .

Stap af van de typische ontbijtbrokken in kartonnen dozen of de gepasteuriseerde yoghurtjes , ze doen u meer kwaad dan goed.

400 ml havermelk

200 gr havervlokken

een theelepel kaneelpoeder
...

Lees online.

Een duidelijk overzicht van de verschillende activiteiten vind je nu op de Lov'd pagina van de site , 

Toch even een bondig overzicht van de "regular" activiteiten :

Maandagavond van 20 tot 21 u  : Hatha Yoga met Manoj 

Dinsdagavond van 20 tot 21.15 u : Dru Yoga met Paul Mussche 

Woensdagavond van 20 tot 21 u : Hatha Yoga met Ilse Hubrecht

Donderdagavond van 20 tot 22u : Sahaja Yoga Meditatie

Vrijdagavond : Voorlopig even niets , maar Alex broedt op een mooi plan

Zaterdagmorgen van 10 tot 11u : Hatha Yoga met Manoj

 

Tot binnenkort in de Lov'd