Lieve Lezer,

Ik wil jou en je dierbaren een prettige kerst en een vreugdevol begin van 2021 wensen. 2020 bleek een "Annus Horribilis" te zijn op veel vlakken, laten we er samen in het nieuwe jaar bouwen aan een mooiere wereld. Hopelijk kunnen we er voor zorgen dat "1984" en "Brave New World" in de fictie-afdeling van onze boekhandels blijven.

Hoe gaat het met jou? Met jullie? Met je familie, je dierbaren? 
Ik hoop dat naar omstandigheden alles toch goed gaat. Zowel gezondheidsgewijs als in jullie leven in het algemeen. Houden jullie nog een beetje het hoofd koel ? Kunnen jullie nog de broodnodige rust vinden? Zijn er nog voldoende momenten van vrolijkheid en ontspanning? Heel wat oprechte vragen en er zijn er ongetwijfeld nog veel meer die voortdurend door jullie hoofd spoken in deze bizarre periode. 

Wat ik me, ongetwijfeld samen met jullie, afvraag is: Hoe lang gaat dit nog duren? En met "dit" bedoel ik dan de waanzin van deze zogenaamde pandemie, de angstpsychose, de onzekerheid, de beperkingen van onze vrijheid enzovoort...

In de vorige nieuwsbrieven heb ik al enkele pogingen ondernomen om jullie op een objectieve en met de voetjes op de grond manier duiding te brengen, want het begrijpen van dingen is vaak een goede remedie tegen angst. De angst die ons wordt aangepraat en die ons verstikt. Ik ga deze duiding niet herhalen, je kan ze gemakkelijk nalezen in de vorige nieuwsbrieven die U terugvindt op de site. Ik ga jullie ook niet platbombarderen met grafieken en cijfers, want vandaag weten we niet meer wat te geloven en wat niet. Wat is "fake news" en wat is er "betrouwbaar"? Voor mijn part enkel nog de dingen die we zelf hebben ervaren of gezien. 

Ondertussen is zeer overtuigend bewezen dat mijn patiënten een mooie grote pluim verdienen. Door mijn adviezen op te volgen hebben ze er voor gezorgd dat hun afweersysteem in goede doen is, de immuniteit is alert en klaar om te reageren, de benodigde vitamientjes en antistoffen zijn aanwezig. De allermeesten onder jullie hadden op gezondheidsvlak nergens last van. Vergeet niet dat volgens WHO wereldwijd slechts 0,0179% van de mensen ernstig ziek wordt. Sommigen onder jullie werden "positief getest", zonder verdere klachten. Hetzij na een contact met een "besmet persoon" hetzij tijdens routinetesten voor een ingreep in een ziekenhuis of vooraleer te kunnen reizen. Enkelen onder jullie kregen wat symptomen, die echter meestal wezen op de typische voor- of najaarsverkoudheden of -griepjes. Maar heel erg sporadisch werden mensen echt ziek met de duidelijke corona symptomen en genazen behoorlijk snel. De postvirale moeheid en de gewijzigde geur en smaak bleven bij die enkelingen het langst "hangen"... verder zonder erg. 

Ik ben blij dat ik jullie hier en daar een beetje heb kunnen adviseren ter ondersteuning en meestal om jullie wat gerust te stellen. Ook de grote opkomst voor de "Tijd voor je immuniteit" voordrachten was een hart onder de riem.

Geniet ervan, hou jullie haaks en weet: Mijn deur staat (figuurlijk, vaak ook letterlijk) voor jullie open als je behoefte hebt aan wat ondersteuning, advies of een babbel bij een kopje koffie of thee. 

Tot gauw 

Stef

---

Geef je je spaargeld liefst aan een oplichter?

In deze paragraaf wil ik het graag hebben over een actuele vraag: "Ja" of "Neen dank U" zeggen tegen het vaccin. 
Ironisch genoeg was het in 1984 dat voormalig KGB topman Yuri Bezemov zeer interessante lezingen over "ideological subversion", een techniek die door totalitaire regimes wordt toegepast om een samenleving te ontwrichten. Toen ging het over de USSR, maar de analogie met vandaag springt onmiddellijk in het oog. (klik op de groene tekst voor de link naar een interview).
De deense arts Peter Götze maakte in zijn boek "dodelijke medicijnen" een bloemlezing van de gigantische sommen die de grote farma bedrijven betaalden om hun vervolging "af te kopen" na talloze criminele activiteiten die een loopje namen met de gezondheid van de patiënt.
Durf jij je gezondheid toevertrouwen aan bedrijven met een dergelijk crimineel verleden?

Een typische opmerking van de "wetenschappers" die de toediening van het vaccin promoten is dan: "Je eet wel een curryworst ("frikandel, hamburger") waarvan je absoluut geen idee hebt wat er in zit, maar van een vaccin zou je exact moeten weten wat de ingrediënten zijn? "  Mijn antwoord hierop is simpel: "Inderdaad , ik eet ook geen rommel uit de voedingsindustrie, net omdat ik niet weet wat er in zit." Ten tweede is er een hemelsbreed verschil tussen iets opeten of iets in je lichaam inspuiten. 

Een dergelijk standpunt is al meer dan voldoende om je de reputatie van "Antivaxxer" te bezorgen. Laat me toe voor de duidelijkheid even stellen dat ik een VOORSTANDER ben van vaccinatie, wanneer het gaat om vaccins die hun efficiëntie en veiligheid bewezen hebben. Ik ben dus voor een vaccinatie tegen Polio , Tetanus en Hepatitis B. Met die nuance dat je best aandacht kan hebben voor de bewaarmiddelen die in de industriële vaccins gebruikt worden. 
Voor geen enkel RNA-virus gerelateerde aandoening is er momenteel een werkzaam en veilig vaccin. Uit een WHO meeting eind 2019 blijkt zelfs dat men die veiligheid eigenlijk nog nooit deftig heeft onderzocht. Net omdat, zo zegt men, het aantal ingrediënten zo groot is dat het schier onbegonnen werk is hun interacties te onderzoeken.
Gezien er snel snel vaccins zijn gebrouwen, wij geen voldoende info krijgen over de samenstelling en ook omdat de vaccinfabrikanten het met de overheden op een akkoordje te gooien om geen aansprakelijkheid te hebben als het met die vaccinatie fout loopt, zeg ik "neen dank U" tegen het Covid vaccin. 

En dan al die verhalen rond de zogenaamde "90% efficiëntie"... dat getal klopt al niet want strikt juist gerekend is het maar een goeie 1,5% verbetering van de kans op ziekte. Bovendien hoef ik ook geen parachute die maar 9 op de 10 keer open gaat. 

Volgens de NHS in het Verenigd Koninkrijk en CDC in de Verenigde Staten zijn er trouwens best wel ernstige risico's op complicaties bij mensen met een allergische problematiek... en dat is vandaag de dag zowat 30% van de bevolking (volgens officiële bronnen). Wetenschappers met ervaring in de genetica waarschuwen ook voor de techniek met het "messenger RNA" omdat dit  eigenlijk het mechanisme is dat zich afspeelt bij het ontstaan van auto-immuniteit.


In alle eerlijkheid: Ik heb meer vertrouwen in het anti-covid kruidenmengsel van Dr Said (foto hierboven )...

---

De Toekomst en Hold your Horses

"Hoe zie jij de toekomst, Stef?" Is een veelgestelde vraag. Wel, ik heb daar geen concreet antwoord op. Enerzijds omdat ik geen Madame Soleil-capaciteiten heb, anderzijds omdat ik het gevoel heb dat we op een kantelmoment zitten, waar de structuur van onze samenleving in verschillende richtingen kan kantelen. Het lijkt er op dat er een machtsspelletje aan de gang is tussen twee groepen. 
Ik vind "macht" sowieso al iets verwerpelijks. Wie het nodig vindt om "macht" te hebben over anderen heeft naar mijn mening een psychisch probleem. Schier altijd gaat die macht immers hand in hand met de uitbuiting van anderen. Het wordt dan zo voorgesteld alsof diegenen die de macht hebben de "Elite " zijn, de uitblinkers, de leiders, die de beste bedoelingen hebben met de wereld. Helaas is de realiteit anders. 

Ik glim toch wel een beetje van trots als ik zie hoe de jonge mensen het doen die ik in de voorbije jaren mocht inspireren om ook het pad van de natuurlijke geneeskunde te bewandelen. It makes my day als ze me bellen of mailen met een vraag of uitdaging in hun praktijk. Okee het is een druppel op een hete plaat misschien en in de "alternatieve hoek" beschikken we nu eenmaal niet over de gigantische budgetten zoals de chemische (p)harmacy. Dat kan ook niet omdat de individuele op maat gemaakte aanpak van iedere patiënt centraal staat in onze methodiek. 

Dat het een methodiek is die werkt en succesvol is blijkt weer elke dag uit de resultaten en feedback. Neen, we doen niet aan instant symptomen-onderdrukkingskunde, we vragen een grotere betrokkenheid en inzet van de patiënt zelf. Maar het doel is het herstel , de genezing, vrij van medicatie en hinder. 

Er is tijd en ruimte is voor enkele nieuwe uitdagingen. Op gezondheidsvlak groeit er een mooie samenwerking in de "Respire-Clinic" aan de watersportbaan. Mathias en Charlotte startten daar met een schitterend concept en ik ben dankbaar om er deel te mogen van uitmaken. Nog steeds met de EAV test als basis en met een grondige behandeling van voeding tot en met het emotionele, maar nu samen met jonge professionelen in heel wat disciplines... 

Misschien dit jaar wat minder dan de andere jaren, doch de feestperiode noopt velen tot het vergroten van de omtrek van de broeksriem, om hem vanaf 2 januari weer aan te halen.

Allerhande teksten en berichten proberen je aan te sporen om vanaf januari te starten met een "Detox" om alle overtollige brol uit je lichaam te zuiveren.

"Hold your Horses" , is ons advies. Onder andere volgens de traditionele Chinese geneeskunde is de winter de periode waar onze nieren en blaas energie het laagst staat. En naast onze lever hebben we net die organen nodig bij het ontgiften.  In de winter hebben we vooral warmte nodig op elk vlak . Naar de lente toe, zowat vanaf eind februari stijgt de energie in de nieren terug en komt ook de lever helemaal op dreef.  Het goede moment om met je ontgifting, detox ofte drainage te starten.

 

Hoe je dat doet staat uitvoerig beschreven in het Herbatheek boek. Wil je een "echt detox programma" dat op je lijf geschreven is, kan je best een afspraak inplannen.

Eind januari houden we in de Respire Clinic een lezing over de detox met praktische schema's en tips. Hou de pagina zeker in het oog, want januari zal er meer concrete informatie verschijnen over dit evenement.

 Kan je niet wachten en wens je al een persoonlijk op te stellen dan kan je al afspraken inplannen viainfo@respireclinic.be

Meer info over de respire-clinic vinden jullie op www.respireclinic.be

---

Moringa: een echt superfood

Toen ik een paar jaar geleden enkele zaadjes van "the miracle tree" kreeg, deed nog maar weinig vermoeden dat ik daar op vandaag tot over mijn oren in zou inzitten. De zaadjes ontkiemden en werden al snel een flinke plant, maar de vrieskou tijdens de volgende winter maakte de hem minder onsterfelijk dan zijn bijnaam wou laten geloven.

De interesse was echter gewekt, vooral omwille van de nutritionele kwaliteiten van de moringablaadjes. Een "bladgroente" zo rijk aan proteïnen is best wel uitzonderlijk . Een "superfood" zijn naam waardig. 

En zo kwam Karen Christiaens op mijn pad, de grondlegster van de JSFoundation. Zij ging in Tanzania aan de slag en creëerde er in 9 dorpen Moringaplantages, met sterke nadruk op zelfvoorziend zijn, educatie en samenhorigheid. Er wordt op bio-eco-verantwoordelijke manier geteeld en de opbrengsten komen ten goede aan de lokale mensen.

Het jaaroverzicht van de John Schrootenfoundation is hier te bekijken

Nu de Moringaplant heeft veel meer potentieel dan alleen maar een volwaardige bron van nutriënten zijn . En daarom ben ik heel blij me bij de JSfoundation te kunnen aansluiten om met mijn kennis van medicinale planten en de nieuwsgierigheid meer te gaan ontdekken. 

Anderzijds storm ik ook mee brein over praktische verbeteringen aan het productieproces en gaan Karen en ik een tweerichtings-uitwisseling bouwen waarin ook wij veel van de afrikaanse mensen kunnen leren.

Volg onze avonturen op www.JSFOUNDATION.be en kijk indien gewenst hoe je kan doneren 

---

Moringa Desembrood

Helemaal in het thema van de wonderlijke Moringa Oleifera boom voegen we het poeder van de gemalen moringa bladeren toe aan ons desembrood. Het brood krijgt daardoor een zoetere nootachtige toets, maar het blijft ook langer "vers", het droogt minder snel uit. Dat is interessant voor mensen die niet veel brood eten en niet de helft van hun brood willen weggooien...

200 gram vloeibare speltdesem

200 gram Water

8 gram zeezout 

380 gram speltmeel

10 gram moringa poeder

Meng de ingrediënten in een kom en kneed een 7 tal minuten zacht op het werkblad
Leg de bol deeg terug in de kom en dek af met een doek of folie , Laat een uurtje rusten

Leg de bol deeg op je werkblad , klop de lucht er uit en vorm je broodje. Dek het rijstmandje of de bakvorm af en laat 3 to 4 u rijzen

Verwarm je oven op 260°C . Snijd je brood in en plaats 35 minuten in de oven , zet er een potje water bij , geef een stoominjectie of spuit met een plantenspuit.
Verminder na een kwartier de temperatuur naar 220 ° C 

Smakelijk

---

Neem je gezondheid in eigen handen

Take your health in your own hands...

Zijn opnieuw in beperkte oplage verkrijgbaar . 
Bij interesse stuur een mail naar boek@herbatheekgent.be