Basis Microbiologie en Virussen
In de jaren vijftig en zestig was "De Bacterie" (ook zeer toepasselijk Ziektekiem genoemd) de grote vijand van de mens. Toen werd door "de wetenschap" gesteld dat de mens niks meer te vrezen zou hebben als we alle bacteriën zouden uitroeien. Antibiotica en Ontsmettingsmiddelen werden te pas en te onpas ingezet. Resultaat: mensen werden steeds meer chronisch ziek. (Mede door de onvolwaardige voeding, maar daarover hadden we het al uitgebreid ).
Door "voortschrijdend inzicht" werd recentelijk ook bij de wetenschappers duidelijk dat wij met miljarden bacteriën samenleven en de bacterieculturen een belangrijke rol spelen in de goede functie van ons lichaam. Steriliteit is dus niet een goed streefdoel. Vervelend voor de fabrikanten van de middelen die het uitroeien van bacteriën tot doel hebben.
Aldus verlegde de aandacht zich naar de Virussen, waarvan men waarschijnlijk binnen enkele jaren ook zal "ontdekken" dat we er best mee samenleven... Maar dus eerst een zeer basic verhaal over welke virussen we "kennen":
DNA en RNA virussen (bron: Microbiologie.info)
Virussen kunnen op basis van hun erfelijk materiaal worden ingedeeld. Is het RNA of DNA, is het enkelstrengs of dubbelstrengs. Deze kenmerken bepalen ook hoe het virus zich vermeerdert in de gastheercel en of er aangrijpingspunten zijn voor (de ontwikkeling van) medicijnen.
DNA-virussen
Hierbij bestaat het erfelijk materiaal uit DNA, net zoals bij een bacterie. Na binnendringen gaat dit DNA naar de kern van de cel en vindt transcriptie van DNA naar mRNA plaats en kunnen de virale eiwitten gemaakt worden (translatie). De meeste DNA-virussen zijn dubbelstrengs, sommige enkelstrengs.
Voorbeelden: adenovirussen, pokken, herpesvirussen (koortslip en genitale herpes), Epstein-Barr virus, Hepatitis B.
RNA-virussen
zijn de enige organismen waarbij het erfelijk materiaal uit RNA bestaat.
Bij de vermenigvuldiging van RNA-virussen wordt bij sommige virussen DNA gevormd : de retrovirussen (zie onderstaande indeling).
Bij de andere RNA virussen wordt een RNA-kopie van RNA gemaakt. Dit gebeurt in een normale cel nooit. Het wordt dan ook mogelijk gemaakt door een viraal enzym, het RNA-afhankelijke RNA polymerase (RdRp).
Het RNA-polymerase maakt bij het kopiëren van het RNA erg veel fouten. De vraag is of dit erg is: het resultaat is dat alle nieuw gevormde virussen verschillend zijn (een andere mutatie hebben). Echter de meeste mutaties hebben geen invloed op de werking van het virus , sommige kunnen zelfs gunstig voor het virus zijn : verbeterde versie zoals beter bestand tegen de afweer van de gastheer of resistent tegen een antiviraal geneesmiddel, en deze voordelen wegen ruimschoots op tegen wat nieuwe mislukte versies van het RNA-virus.
RNA-virussen worden als volgt ingedeeld:
• Dubbelstrengs RNA-virussen hebben een dubbele RNA streng.
Als het virusdeeltje de cel is binnengedrongen wordt van de ene streng van het genoom mRNA gemaakt dat vervolgens weer in virale eiwitten word vertaald. De andere streng van het genoom wordt weer dubbelstrengs gemaakt. De cel herkent deze dubbele RNA-strengen vaak als vreemd “niet eigen” en maakt ze dan onschadelijk
Voorbeeld: Rota virus (diarree bij kinderen).
• Enkelstrengs RNA virussen
Het genoom van een RNA-virus kan ook uit een enkele streng bestaan.
• de positief enkelstrengs RNA-virussen
Voorbeelden: Rhinovirus (veroorzaker van verkoudheid), Coronavirussen zoals het Wuhanvirus, het SARS virus en het MERS -virus, Hepatitis A , Hepatitis C ,het NORO virus (voedselinfectie) en het Dengue (knokkelkoorts)virus.
• de negatief enkelstrengs RNA-virussen
Voorbeelden: Influenzavirus, Ebolavirus.
• De retrovirussen
Er is ook een groep RNA-virussen waarbij van het RNA een DNA kopie gemaakt wordt, dat vervolgens in het DNA van de cel integreert. Het maken van de DNA-kopie gebeurt met het enzym reverse transcriptase dat al in het virus zit, zodat onmiddellijk DNA wordt gemaakt (ook vaak met de nodige kopieerfouten).
Voorbeeld: HIV virus (AIDS)
Kijken we even naar het lijstje van de verschillende virussen en voor welke van deze virussen er een geschikt vaccin bestaat... Ziet U het verschil tussen de DNA en de RNA virussen? AIDS of HIV is ondertussen zowat 35 jaar "bekend" en vanaf toen is men op zoek naar een vaccin. Ook andere RNA virussen zoals Ebola en zelfs gewoon Griep zijn ook al lang bekend en ook daar is het wachten op een doeltreffend vaccin.
Zoals beschreven zijn Coronavirussen ook RNA virussen. De moeilijkheid bij de RNA virussen is dat hun vermenigvuldiging zorgt voor snelle mutaties. Sommige wetenschappers zeggen "er gebeuren veel fouten bij de transcriptie" anderen zeggen "RNA virussen zijn slim en passen zich aan door mutatie".
Gaan we echt opgesloten blijven in onze huizen, ons verstoppen achter mondmaskers (waarvan de poriën meestal groter zijn dan de diameter van het virus ) tot er een vaccin gevonden wordt ?
Ik weet het , mijn plaat blijft hangen, maar er kan niet genoeg benadrukt worden dat er een meer doeltreffende weg is : Zorgen voor een betere immuniteit!
Zorgen voor een goede immuniteit gaat niet met een pilletje, een voedingssupplement of een mysterieus kruid uit de Andes. Het vraagt het aanleren van andere gewoonten, waarbij ik jullie graag help en ondersteun.
Wil U daarvoor een afspraak maken : graag op 0475/491212