Lieve Lezer,

In deze vreemde tijden is het op veel vlakken "back to basics". We worden zo overspoeld met allerhande informatie, desinformatie , echt news of fake news... Velen zijn het noorden kwijt. Niet in het minst onze overheid.
Hun compleet gebrek aan visie, richting en samenhang mag dan in glad taalgebruik wel "voortschrijdend inzicht" genoemd worden, je hebt er als mens even weinig houvast aan als aan een sleeptouw van prikkeldraad.

Laat ons daarom misschien even teruggaan naar enkele basis zaken als het over gezondheid, de werking van ons lichaam en de zogenaamde infectieziekten gaat. Hieronder vinden jullie een uitreksel van informatie die terug te vinden is op de website microbiologie.info. Heel helder, niet ingewikkeld en duidelijk. De reden waarom ik deze informatie met jullie deel is om jullie de gelegenheid te geven zelf een opinie te vormen over waar deze "coronacrisis" over gaat, namelijk over Verplichte Vaccinates. 

Ik herhaal het graag: Ik ben géén tegenstander van vaccinaties. Vaccins kunnen inderdaad iemand's immuniteit helpen opbouwen. Ik heb wel een groot probleem met de zeer bedenkelijke inhoudsstoffen die mee in vaccins worden gestopt en die ofwel gewoon toxisch zijn, ofwel zeer mysterieus gehouden worden, wat eigenlijk niet past voor iets wat in je lichaam wordt ingespoten. 

Daarnaast is het een grondwettelijk recht dat éénieder de zelfbeschikking heeft over diens eigen lichaam en dat het jouw vrije keuze is hoe en met wat je je wil laten behandelen. Als een vaccinfabrikant of liever nog een arts mij met duidelijke informatie en bepaalde garanties kan overtuigen om voor een bepaalde vaccinatie te kiezen, dan zal ik dat doen. Voor iemand die in de gezondheidszorg werkt is dat bijvoorbeeld zo voor een hepatitis B vaccin. Maar als men je tot iets verplicht onder dwang kan je daar maar best je bedenkingen bij hebben. 

Het excuus dat de overheid mensen tot dingen moet verplichten omdat ze twijfels hebben bij het "gezond verstand " van de bevolking... Net alsof de Overheid in de voorbije jaren ueberhaupt al blijk gegeven heeft over gezond verstand te beschikken ...

Dus hieronder , een zeer basic lesje over virussen, dat je hopelijk kan helpen je eigen mening te vormen.

---

Basis Microbiologie en Virussen 

In de jaren vijftig en zestig was "De Bacterie" (ook zeer toepasselijk Ziektekiem genoemd) de grote vijand van de mens. Toen werd door "de wetenschap" gesteld dat de mens niks meer te vrezen zou hebben als we alle bacteriën zouden uitroeien. Antibiotica en Ontsmettingsmiddelen werden te pas en te onpas ingezet. Resultaat: mensen werden steeds meer chronisch ziek. (Mede door de onvolwaardige voeding, maar daarover hadden we het al uitgebreid ).

Door "voortschrijdend inzicht" werd recentelijk ook bij de wetenschappers duidelijk dat wij met miljarden bacteriën samenleven en de bacterieculturen een belangrijke rol spelen in de goede functie van ons lichaam. Steriliteit is dus niet een goed streefdoel. Vervelend voor de fabrikanten van de middelen die het uitroeien van bacteriën tot doel hebben.

Aldus verlegde de aandacht zich naar de Virussen, waarvan men waarschijnlijk binnen enkele jaren ook zal "ontdekken" dat we er best mee samenleven... Maar dus eerst een zeer basic verhaal over welke virussen we "kennen": 

DNA en RNA virussen (bron: Microbiologie.info)

Virussen kunnen op basis van hun erfelijk materiaal worden ingedeeld. Is het RNA of DNA, is het enkelstrengs of dubbelstrengs. Deze kenmerken bepalen ook hoe het virus zich vermeerdert in de gastheercel en of er aangrijpingspunten zijn voor (de ontwikkeling van) medicijnen.

DNA-virussen
Hierbij bestaat het erfelijk materiaal uit DNA, net zoals bij een bacterie. Na binnendringen gaat dit DNA naar de kern van de cel en vindt transcriptie van DNA naar mRNA plaats en kunnen de virale eiwitten gemaakt worden (translatie). De meeste DNA-virussen zijn dubbelstrengs, sommige enkelstrengs.
Voorbeelden: adenovirussen, pokken, herpesvirussen (koortslip en genitale herpes), Epstein-Barr virus, Hepatitis B.

RNA-virussen
zijn de enige organismen waarbij het erfelijk materiaal uit RNA bestaat. 
Bij de vermenigvuldiging van RNA-virussen wordt bij sommige virussen DNA gevormd : de retrovirussen (zie onderstaande indeling).

Bij de andere RNA virussen wordt een RNA-kopie van RNA gemaakt. Dit gebeurt in een normale cel nooit. Het wordt dan ook  mogelijk gemaakt door een viraal enzym, het RNA-afhankelijke RNA polymerase (RdRp). 
Het RNA-polymerase maakt bij het kopiëren van het RNA erg veel fouten. De vraag is of dit erg is: het resultaat is dat alle nieuw gevormde virussen verschillend zijn (een andere mutatie hebben). Echter de meeste mutaties hebben geen invloed op de werking van het virus , sommige kunnen zelfs gunstig voor het virus zijn : verbeterde versie zoals beter bestand tegen de afweer van de gastheer of resistent tegen een antiviraal geneesmiddel, en deze voordelen wegen ruimschoots op tegen wat nieuwe mislukte versies van het RNA-virus.
RNA-virussen worden als volgt ingedeeld:

• Dubbelstrengs RNA-virussen hebben een dubbele RNA streng. 
Als het virusdeeltje de cel is binnengedrongen wordt van de ene streng van het genoom mRNA gemaakt dat vervolgens weer in virale eiwitten word vertaald. De andere streng van het genoom wordt weer dubbelstrengs gemaakt. De cel herkent deze dubbele RNA-strengen  vaak als vreemd “niet eigen” en maakt ze dan onschadelijk
Voorbeeld: Rota virus (diarree bij kinderen).

• Enkelstrengs RNA virussen
Het genoom van een RNA-virus kan ook uit een enkele streng bestaan.

• de positief enkelstrengs RNA-virussen 
Voorbeelden: Rhinovirus (veroorzaker van verkoudheid), Coronavirussen zoals het Wuhanvirus, het SARS virus en het MERS -virus, Hepatitis A , Hepatitis C ,het NORO virus (voedselinfectie) en het Dengue (knokkelkoorts)virus.

• de negatief enkelstrengs RNA-virussen
Voorbeelden: Influenzavirus, Ebolavirus.

• De retrovirussen 
Er is ook een groep RNA-virussen waarbij van het RNA een DNA kopie gemaakt wordt, dat vervolgens in het DNA van de cel integreert. Het maken van de DNA-kopie gebeurt met het enzym reverse transcriptase dat al in het virus zit, zodat onmiddellijk DNA wordt gemaakt (ook vaak met de nodige kopieerfouten).
Voorbeeld: HIV virus (AIDS)

Kijken we even naar het lijstje van de verschillende virussen en voor welke van deze virussen er een geschikt vaccin bestaat... Ziet U het verschil tussen de DNA en de RNA virussen?  AIDS of HIV is ondertussen zowat 35 jaar "bekend" en vanaf toen is men op zoek naar een vaccin. Ook andere RNA virussen zoals Ebola en zelfs gewoon Griep zijn ook al lang bekend en ook daar is het wachten op een doeltreffend vaccin. 
Zoals beschreven zijn Coronavirussen ook RNA virussen. De moeilijkheid bij de RNA virussen is dat hun vermenigvuldiging zorgt voor snelle mutaties. Sommige wetenschappers zeggen "er gebeuren veel fouten bij de transcriptie" anderen zeggen "RNA virussen zijn slim en passen zich aan door mutatie". 


Gaan we echt opgesloten blijven in onze huizen, ons verstoppen achter mondmaskers (waarvan de poriën meestal groter zijn dan de diameter van het virus ) tot er een vaccin gevonden wordt ? 
Ik weet het , mijn plaat blijft hangen, maar er kan niet genoeg benadrukt worden dat er een meer doeltreffende weg is : Zorgen voor een betere immuniteit! 

Zorgen voor een goede immuniteit gaat niet met een pilletje, een voedingssupplement of een mysterieus kruid uit de Andes. Het vraagt het aanleren van andere gewoonten, waarbij ik jullie graag help en ondersteun.

Wil U daarvoor een afspraak maken : graag op 0475/491212 

---

De Vlier

De gewone vlier (Sambucus nigra) heeft een rijke geschiedenis. Onze natuurdichter Guido Gezelle omschrijft kort en krachtig ‘Er is geen hove, of ze is erin geschoven’. En helemaal terecht zo blijkt. Naast de rituele betekenis en de bescherming tegen heksen, vuur en bliksem werd de vlier al meteen tot ‘heilboom’ gekroond. 

Elk deel van de vlier is te gebruiken. Momenteel kunnen we genieten van de rijke geur van de bloemen, die we kunnen oogsten van mei tot juli. Voor de blaadjes moet je snel zijn, net na de bloei en vóór het ontwikkelen van de bessen zijn zij het krachtigst. En dan hebben we natuurlijk nog de gekende vlierbessen. Daar moeten we nog even op wachten. Vanaf oktober – november kunnen we aan de slag om opnieuw nostalgische vliersiroop te maken. 

Onze focus ligt nu op de bloemen. Die kan je inzetten bij griep, verkoudheden, luchtwegaandoeningen en koorts. Ze zorgen dat je de ziekte sneller ‘uitzweet’ waardoor je de ziekteduur halveert. Zeker nu is het interessant om te weten dat vlier onze eigen immuniteit versterkt én antiviraal werkt. Om het scenario helemaal af te maken, schitteren de bloemen ook nog eens door hun positieve werking op de slijmvliezen. Ze zorgen ervoor dat de productieve hoest gestimuleerd wordt. Dat wil zeggen dat je de slijmen en daarmee ook de ziektekiemen makkelijker kunt ophoesten. Maar je kan de vlier ook inzetten bij droge hoest, hooikoorts, allergische luchtwegklachten, sinusitis en zelfs heesheid. 

Vlierbloemen geven ook uitwendig veel voordelen. We kunnen ze gebruiken om zalven, dagcrèmes, mondspoelmiddelen, oogproducten en zelfs douchegel te maken. De bloemen verfrissen en verzachten de huid bij jeuk, kloofjes of kneuzingen. 

Als je zelf aan de slag wilt, kan je de vlierbloemen drogen om er het hele jaar door lekkere infusies mee te maken. Infusies maak je door 1 eetlepel kruid per tas te overgieten met water van de kook af. Daar mag je bij griep of verkoudheid dan 3 tot 5 tasjes per dag van drinken. Of maak er een lekkere siroop van. Ideaal om frisdrank te maken voor de kindjes of om toe te voegen aan een glaasje cava of gin. 

 

Even opletten

Probeer bij het oogsten rekening te houden met de locatie. Pluk niet langs spoorbermen of drukke wegen. Wees zuinig. Je hebt meestal niet zoveel nodig voor jezelf. Herboristen zullen altijd van verschillende vlieren oogsten. Op die manier weet je zeker dat er nog besjes komen en dat er voldoende blijft voor vogels en andere dieren. 

Verwar de vlier niet met de kruidvlier (Sambucus ebulus), want die is giftig. De kruidvlier is kleiner en heeft geen houterige stengel. De gewone vlier heeft 3 tot 7 gezaagde deelblaadjes. Bij de kruidvlier zijn dat er 7 tot 11. 

De bladeren zijn enkel uitwendig te gebruiken, in groene zalven. Dus geniet voorlopig van de lekkere geur en smaak van de veilige bloesems.

tekst door Eveline "Herborista" Temmerman

---