"C'est parce-que l'intuition est surhumaine qu'il faut la croire. C'est parce-qu'elle est mystérieuse qu'il faut l'écouter. C'est parce-qu'elle semble obscure qu'elle est lumineuse...(victor hugo)

 

Lieve Lezer,

Ik moet me duizendmaal verontschuldigen omdat ik jullie in het voorbije jaar zo verwaarloosd heb. Het had zijn redenen, waaronder niet in het minst het gebrek aan uren in één dag. De beschikbare tijd naast de praktijk en de zorg voor mijn kinderen heb ik voornamelijk besteed aan mijn ATPL opleiding. Nu de theorie-examens voorbij zijn komt er weer ruimte vrij en die besteed ik dan graag aan het jullie ondersteunen op gezondheidsvlak.
De workshops en lezingen komen weer stilaan op gang en de "kriebel" om het Herbatheek boek in zijn vijfde druk te brengen wordt elke dag groter.

Maar eerst is er natuurlijk de actualiteit: Hoe zeer je dat ook wil, je kan niet om de wereldwijde paniek heen die is gecreëerd over het Corona virus. Ik wil jullie NIET als de zoveelste op rij bombarderen met miraculeuze oplossingen of doemscenario's. Wie mij kent weet dat ik het meest houd van een genuanceerd standpunt en me niet uitspreek over dingen die ik toch niet kan weten.
Wat ik duidelijk zie in deze "crisis" is het falen van de "Sick-Care", de symptoombestrijdende attitude die hier bij ons verkeerdelijk als "gezondheidszorg" wordt gepropageerd. Veel te lang hebben we ons laten wijsmaken dat je ziektes kan genezen door een pilletje te slikken. Dat pilletje nam gewoon de symptomen weg door ons immuunsysteem te remmen of uit te schakelen, waardoor je in realiteit nog verder weg ging van de homeostase van het lichaam die wij "gezondheid" noemen.
De overheid , de industrie en hun leiders hebben daar een vuil propagandaspelletje gespeeld dat we ook wel eens "marketing" noemen. Een beetje zoals een foorkramer vroeger miraculeuze slangenolie trachtte te verkopen die goed was voor je potentie en het helen van al je kwalen. "Neem een pilletje en al je zorgen zijn voorbij"... De dagelijkse realiteit bewijst dat dat een leugen is.

Laat ons hopen dat het virusje en vooral de angst die ons daarvoor is aangepraat als resultaat gaat hebben dat er terug meer behoefte komt aan de échte gezondheidszorg, naar "Health-care", naar het zorgen voor de gezondheid van jezelf en je naasten. 
Dat is een actieve bezigheid, die inzet en discipline vraagt. En ook een ommezwaai in de attitude van de zorgverstrekkenden. Zorgen dat je je goed voedt , dat je je lichaam in goede conditie houdt door te bewegen, dat je oplet voor wat je in je mond stopt, dat je een goeie hygiëne beoefent, dat je stress en angst zo weinig mogelijk je leven laat bepalen. 

Wanneer je lichaam in goede conditie is hoef je niet bang te zijn voor een virus van welke aard dan ook. Als je zelf je groentjes teelt of je haalt ze bij een lokale bioboer die je kent en waar je welkom bent op zijn boerderij hoef je je niet bezorgd te maken over welke brol er stiekem in je voedsel is gestopt. Wie daarover patiënten op professionele wijze wil adviseren heeft inzicht, kennis en ervaring nodig die meer is dan wat de laatste pharma-vertegenwoordiger je voorkauwde.

Je leest en hoort mensen smalend doen over de domme maatregelen die onze overheid in deze crisissituatie neemt of net niet neemt. En dat is ook zo: De genomen maatregelen zijn dom, kortzichtig, onlogisch en inconsequent. Het zou de taak moeten zijn van onze overheden, lokaal of nationaal, om een duidelijk beleid te voeren een visie te hebben en vooral waar nodig gepaste maatregelen te nemen om net het omgekeerde te bereiken van wat er nu gebeurt: Angst en paniek zaaien en tweedracht tussen mensen creëren. De overheid zou ons moeten ondersteunen, samen brengen, de neuzen in dezelfde richting. Gebaseerd op feiten maatregelen treffen en niet zelfs in crisistijden als een slappe handdoek verantwoordelijkheid uit de weg gaan.

Zijn onze "leiders" dan dom ? Neen natuurlijk niet, het is een bewuste keuze die ze maken en die in de voorbije jaren op andere vlakken ook werd gemaakt: Men blaast warm en koud tegelijk door halfslachtige maatregelen te nemen, men viseert al jarenlang de "gewone mensen" die met hart en ziel hun werk doen en men zet de zogenaamde "Elite" uit de wind en verleent hen hand- en spandiensten. 
Bijvoorbeeld: De lokale winkelier mag om de verspreiding van het virus tegen te gaan de deuren niet meer openen, maar opeengepakt in rijen van drie de supermarktketens nog wat rijker maken door mensen aan te sporen te hamsteren is voor de virusverspreiding geen probleem?  Je mag niet meer gezellig op restaurant maar door anonieme koeriers aan tientallen mensen na mekaar junkfood laten bezorgen is geen risico ?

Moest men echt doortastende maatregelen nemen, riskeren onze bewindvoerders natuurlijk voor schut te worden gezet als het allemaal zo een vaart niet loopt. Denken we maar aan de Mexicaanse griep in 2009: Volgens dezelfde "gereputeerde virologen" als nu zouden er miljoenen doden vallen door dat virus. In realiteit bleken het er afhankelijk van de bronnen tussen de 8000 en de 19000 te zijn, en dus een pak minder dan doden door de banale seizoensgriep. Maar toch werden er meer vaccins besteld door dezelfde minister van "volksgezondheid" dan er inwoners in België zijn. Dat wordt waarschijnlijk ook nu weer de volgende stap in het verhaal. 
Want kijk even in de internationale pers : Hier in vlaanderen staan wetenschappers van zowel Leuven als Gent "op het punt om als wereldwijde primeur" een vaccin te vinden, maar in Spanje zijn het de virologen van de universiteit van Madrid en in italië die van Bologna ... zo direct, huppakee zowat één maand na de uitbraak... 

En stel dat de situatie hier toch uit de hand loopt, dan wordt het natuurlijk de schuld van die bende "onverantwoordelijken" die toch naar Hulst gingen shoppen of op vrijdag de 13de op café gingen... De overheid is nooit verantwoordelijk... Ze worden nochtans voldoende betaald om enige verantwoordelijkheidszin te tonen. 

Dus mijn advies: Wees voorzichtig maar laat je niet bang maken, zorg goed voor jezelf en je afweersysteem. Het kan zijn dat je koorts gaat maken of ziek wordt, dat overkomt je nog wel eens in de lente. Neem dan de tijd om uit te zieken en versterk je immuniteit in plaats van ze te onderdrukken.
Het lijkt mij ook een goed idee om niet meteen naar de spoed te hollen. Want dat lijkt me nu net een plaats waar dezer dagen heel wat zieke mensen samenkomen en men heeft er even weinig, zo mogelijk nog minder middelen om je weer beter te maken dan thuis.

Laat je niet bang maken, angst is een slechte leraar en draag zorg voor mekaar. En als deze viruswind weer is overgewaaid: Eis van je overheid een beleid dat op échte gezondheid is gericht en niet op het verrijken van de pharma- en voedingsindustrie. Eis gezond eten voor je kinderen thuis en op school... En zo lang " de overheid" daar niet in mee wil gaan, doe het dan zelf. Neem je gezondheid weer zélf in handen. Zovelen onder jullie hebben al bewezen dat dat kan en heel vaak vanuit een schier uitzichtloze situatie.
Voor die mensen heb ik een grote bewondering en respect. De mensen die vanuit zichzelf, tegen de stroom in chronische problemen als ekzeem , arthrose, astma, kanker hebben overwonnen... Luister eens naar hen in plaats van naar domme reklames voor medicijnen op teevee...

 Wees voorzichtig maar niet bang
Wees bewust en ga ervoor... want ook dit gaat voorbij

---

Hoe bescherm je je ? Virussen en bacteriën houden van slijmen om zich in te vestigen en te verspreiden. Door de hoeveelheid snot en slijmproductie te beperken maak je hen het leven lastig. Dat kan best door de voedingsmiddelen waarvoor je intolerant bent consequent te mijden.

Daarnaast is het niet de koude, maar de wind die je ziek maakt, dus best de mutsen en sjaals weer uit de kast halen als er felle wind staat. Warme dranken zijn natuurlijk gunstig , net als soepjes.

Versterk je immuniteit met koninginnebrij, vitamine C en etherische olie van Helicrysum.

Wanneer je écht voelt dat de weerstand daalt en de keel wat pijnlijk wordt : Warm water met Limoen en échte honing en eventueel wat salieblaadjes .

Gun jezelf rust en beenderbouillon en de tijd om terug aan te sterken.

---

Gemberkoekjes

Benodigdheden:

400gr speltbloem

2kl gemalen gember

2kl kaneel

2kl kruidnagel

1kl bakpoeder

1/2kl zeezout

120ml ahornstroop of honing

1kl appelsienzeste

250gr buffelboter

180gr ruwe rietsuiker

1 opgeklopt ei

*Meng de bloem, kaneel, kruidnagel, gember, bakpoeder en zout in een kom

*warm in een pannetje de stroop met de appelsienzeste op een matig vuurtje en voeg roerend de suiker en boter toe tot alles gesmolten is

*laat dit mengsel afkoelen tot kamertemperatuur

*klop het ei er door

*Roer het bloem-kruidenmengsel er door en kneed tot een stevige bal

*leg deze 1 nacht in de koelkast

*rol het deeg uit tot ongeveer 3-4mm dik en maak de gewenste vormpjes

*Bak in een op 190° voorverwarmde oven ged 7-8minuten

*leg nadien op een rooster om af te koelen

---

Kneipp Hydrotherapie 

 "Herhaling is de moeder van de porseleinwinkel".

De Kneipp Hydrotherapie blijft een verbazend eenvoudige en goedkope manier om je immuniteit te versterken. Wie de discipline  heeft om naar eigen vermogen elke ochtend zijn of haar lichaam te "begieten" met koud water, gaat met een ijzersterke immuniteit de winter door.

De handleiding bij deze Kneipp methode vindt U achteraan in het Herbatheek boek .

---

Workshops desembrood bakken en Kneipp Hydrotherapie

Gelukkig werkt ons pleidooi voor het zelf bakken van gezond brood inspirerend voor heel wat mensen. Maar alle begin is moeilijk en daarom helpen we jullie graag op weg met deze workshop waarin we niet alleen verschillende soorten overheerlijk brood gaan leren maken, maar ook duiding geven waarom gezonde volwaardige voeding zo belangrijk is.

Hierboven had ik het al over de Kneipp Hydrotherapie. Ook daarover zijn er enkele workshops gepland. Ook voor uw club , vriendenkring of organisatie kunnen we dit doen. Contacteer ons als je interesse hebt.

Door de beperkende maatregelen van de overheid kunnen we momenteel geen data bepalen in Maart. 

De eerstvolgende "boterhammen met Choco" workshop is gepland op donderdag 9 april om 19u in de Herbatheek. 
Op Woensdag 22 April gaat de workshop "Kneipp hydrotherapie voor thuis" door om 19:30 ook in de Herbatheek.

Interesse? Stuur een mailtje naar stef@herbatheekgent.be (max. 15 deelnemers per workshop)

---

Take Your Health in Your own Hands // Herbatheek 

Het Herbatheek-boek "neem je gezondheid in eigen handen" werd uitgebracht augustus 2014 en is nu sinds zowat een half jaar compleet uitverkocht in zijn vierde druk. Ook van de engelstalige versie "Take your health in your own hands" is inmiddels geen kopij meer te vinden. 
Door het nieuwe boek, 

Opnieuw echt eten

uitgegeven door de Standaard uitgeverij, is er een grote vraag gekomen naar het "oude" boek. Ik overweeg een vijfde druk. Alleen vraagt dat een behoorlijke financiële inbreng. Plan is om te gaan werken met een voorinschrijving aan hele gunstige condities. Daarover meer in de volgende nieuwsbrief. 

---

De Freego blijft volharden

Wat fijn te merken dat het "gekke plan " van 5 jaar geleden voor heel wat nieuwe dynamieken heeft gezorgd. Heel wat organisaties en mensen gingen aan de slag met allerhande initiatieven om voedseloverschotten te delen met wie daar nood aan heeft, liever dan ze weg te gooien. 
Nog regelmatig krijg ik vragen over de wetgeving , de voedselveiligheid etcetera, wat aantoont dat de Freego steeds meer nakomelingen krijgt. 
Deze zomer gaan we de koelkastjes voor de deur eens een grondige opfrisbeurt geven, maar ondertussen blijven we lokaal delen wat we over hebben. Daarvoor zijn we natuurlijk voortdurend op zoek naar restaurants, traiteurs, organisaties die hun overschotten willen delen met wie daar nood aan heeft. We werken ook fijn samen met onze vrienden van Let's save Food together.

Een beter groter dromen mag en dus hopen we onder de vleugels van World Food Programme over afzienbare tijd ook op iets grotere schaal te kunnen helpen bij het helpen van mensen die echt honger hebben met gezonde volwaardige voeding . 

 

---