Lieve Lezer,

Het is weer een tijd geleden dat er nieuws kwam uit de Herbatheek. My bad, ik had te kampen met een chronisch gebrek aan uren in een dag. Wat niet betekent dat we hier allemaal vastgeroest en stilgevallen zijn ... de molen blijven rustig draaien.

De beweging van de gele hesjes geeft ons toch een beetje hoop geeft dat de langverwachte revolutie er zit aan te komen. Die is nodig om een einde te  maken aan de periode van grote dualiteit tussen de "gewone mensen " en zij die zichzelf zien als "de elite". Deze grote kloof ondermijnt een mooie cultuur en samenleving. Daarom  is het moment rijp om het eens over "non-dualiteit" te hebben.

Laat ons inderdaad hopen dat de beweging die nu uit een terechte ontevredenheid met de graaizucht van de elite en de politici is ontstaan nog een tijdje duchtig aan de bomen blijft schudden, net zoals Alain en Jakobien dat kort geleden met hun olijfbomen deden.

En er is natuurlijk het langverwachte nieuwe boek. Ik stel jullie geduld daar echt wel op de proef , maar dat wordt in het voorjaar beloond. En het wachten zal de moeite waard blijken.

Echt gezond eten, dat is en blijft de basis voor een goeie gezondheid. Heerlijke traditioneel geperste olijfolie , brood op steen gebakken met huisgemalen meel. (H)eerlijke dingen die we een beetje uit het oog verloren, verblind door de reklame en marketingtruuks van de industrie. Maar in de kentering komt er stilaan meer vaart dankzij steeds meer mensen die gepassioneerd en gedreven terug met voeding aan de slag gaan zoals het hoort. 

Wie ook goed aan de slag is en soms wel een beetje van slag ook, zijn de dansers en begeleiders van Platform K . Er is niet genoeg lof aan te slepen om over de hoofden van deze mensen uit te strooien. De volle zalen , de tournees en de talloze prijzen zijn de beloning voor het gedreven doorzetten in deze tijden van ingeperkte subsidies....

Er wordt niet alleen gedanst in de Lov'd, ook Yoga en meditatie zijn meer en meer een vaste waarde. Door de teacher trainingen een  uitdeinende golf met Gent als epicentrum. 

Laat je niet teveel ontmoedigen door het koude druilerige weer: boven de wolken is er altijd zon . Geniet volop van alle heerlijkheden die de komende feestdagen tussen jou en je naasten zullen uitgewisseld worden. 

 Veel Leesplezier

Stef

 

 

---

De Olijfolieparty 2018.

Een vaste waarde op de Herbatheek- kalender is ons partnership met de Finca don Carmelo. Het officiële inhuldigen van de Ambrassade van de Republica don Carmelo laat voorlopig nog op zich wachten. Op 15 december zijn Alain , Jakobien en Julia echter weer op staatsbezoek. Vanaf 13u stellen ze hun prachtige reisprogramma's aan U voor en vanaf 15 u kan je kennis maken met de olijfolie en andere produkten uit Periana. 

Iedereen is van harte welkom 

---

In dialoog met Dr Jan Kersschot over Non-dualiteit.

De vriendschap met Jan Kersschot gaat reeds meer dan dertig jaar terug, toen we beiden aan het begin stonden van onze "carrière" in de natuurgeneeskunde. De paralellen in onze aanpak blijven zich manifesteren, zelfs al zien we mekaar hoogst zelden.  Jan is inmiddels gerenommeerd auteur van een aantal wereldwijd verspreidde werken over advaita en non-dualiteit. Daarom doet het me buitengewoon plezier hem op 2 februari te mogen verwelkomen in de Lov'd, alwaar we met mekaar en met jullie in dialoog zullen gaan over de non-dualiteit. Hoe ervaren en creëren we meer Vrede in onszelf en daarbuiten door het aanschouwen en in perspectief plaatsen van ons Ego. 

Een boeiend thema voor iedereen en een absolute must voor wie begaan is met  Yoga- en Meditatie. 

De toegang tot de avond bedraagt 5 euro en inschrijven is , gezien het beperkt aantal plaatsen, stevig aanbevolen: Stef@Herbatheekgent.be

---

Platform K en de cultuurprijs van de stad Gent

Op 13 december wordt de Cultuurprijs 2018 van de Stad Gent uitgereikt. Die staat dit jaar in het teken van ‘Talentontwikkeling’. Platform-K besteedt bijzondere aandacht aan talentontwikkeling van dansers met een beperking. ze vertrekken vanuit ieders specifieke achtergrond en mogelijkheden. Daarmee vullen we een blinde vlek op in het Vlaamse podiumlandschap.

En ik ben dan ook meer dan trots op de dansers en begeleiders van Platform K, die altijd weer opnieuw prachtige en pakkende dansvoorstellingen brengen, die in binnen- en buitenland worden gesmaakt. Ook wel een beetje fier dat het hard labeur en de voorbereidende repetities in de Lov'd kunnen doorgaan...

---

Gemberkoekjes

Het recept van deze gemberkoekjes vonden julie al in een vorige nieuwsbrief. De koekjes zijn zo lekker dat heel wat mensen vroegen om het recept nog eens op te nemen...

Benodigdheden:

400gr speltbloem

2kl gemalen gember

2kl kaneel

2kl kruidnagel

1kl bakpoeder

1/2kl zeezout

120ml ahornstroop of honing

1kl appelsienzeste

250gr buffelboter

180gr ruwe rietsuiker

1 opgeklopt ei

*Meng de bloem, kaneel, kruidnagel, gember, bakpoeder en zout in een kom

*warm in een pannetje de stroop met de appelsienzeste op een matig vuurtje en voeg roerend de suiker en boter toe tot alles gesmolten is

*laat dit mengsel afkoelen tot kamertemperatuur

*klop het ei er door

*Roer het bloem-kruidenmengsel er door en kneed tot een stevige bal

*leg deze 1 nacht in de koelkast

*rol het deeg uit tot ongeveer 3-4mm dik en maak de gewenste vormpjes

*Bak in een op 190° voorverwarmde oven ged 7-8minuten

*leg nadien op een rooster om af te koelen

---

Boven de wolken... 

Eén van de redenen waarom er  de voorbije maanden zo weinig tijd bleef voor het schrijven van nieuwsbrieven, is de intensiteit waarmee er momenteel gestudeerd wordt voor het behalen van een CPL (commerciële pilotenlicensie). Geen zorg, jullie zullen me niet zo gauw in de cockpit van uw volgende vlucht naar Ibiza terugvinden. Uiteindelijke bedoeling is binnen enkele jaren met het vliegtuig te kunnen meewerken aan Humanitaire Hulpverlening. 

Als één van jullie zich geroepen voelt om in dit verband ideeën uit te werken die dit project meer haalbaar maken, dan hoor ik het graag.

Ondertussen geniet ik rustig verder van nieuwe avonturen en heerlijke zonsondergangen.

---

Opnieuw Echt Eten

 Wordt de titel van mijn volgend boek , dat zal verschijnen in het voorjaar van 2019, uitgegeven bij Manteau. 

Er wordt vlijtig gewerkt aan een boek waarin ik niet alleen allerhande mythen en fabels over voeding ontkracht, maar vooral ook heel bruikbare tips geef over wat en hoe we nu wél op een praktisch haalbare manier gezond en lekker kunnen eten...

Nog even geduld dus. De uitgever verwacht dat het boek behoorlijk wat stof zal doen opwaaien, dus hou vooral de stofwolken in de gaten ...

---

Lekkere, Gezonde Koekjes

Laatst zei vroeg één van de deelnemers aan een "boterhammen met choco" -workshop hoeveel mensen ik ondertussen al de kunst van het brood bakken met desem had bijgebracht. Ik ben de tel kwijt...

Daarnaast is er steeds terugkerende vraag naar het maken van lekkere maar gezond koekjes ... Vandaar:  

Waar? Herbatheek Gent 

Wanneer? Dinsdagavond 18/12 om 19:30 

Prijs? €40 U krijgt na afloop natuurlijk alles wat gebakken werd mee naar huis ...

Inschrijven? Stuur een mailtje naar stef@herbatheelgent.be (max. 10 deelnemers per workshop)

---
---

De Freego: Meer steun uit de buurt...

De wetten van de synchroniciteit ziten vreemd in mekaar: Net wanneer ik door opleidingen wat minder tijd heb om 's avonds her en der voedseloverschotten op te halen, komen er spontaan weer meer restaurants en scholen uit de buurt hun voedseloverschotten afgeven, waarmee ik dan dagelijks weer de nodige maaltijden kan samenstellen.

Dankjewel ! voor jullie steun... 

---