30 jaar lang koppig tegen de stroom inzwemmen... een goede reden om te feesten.

 

 Lieve Lezer,

Begin April 1987, het lijkt wel eergisteren, startte een jong broekventje, niet gespeend van enige jeugdige overmoed, een zelfstandige praktijk in Antwerpen. Naast de (biologische) tandheelkunde zou hij zijn patiënten een andere, bredere kijk op Gezondheid willen bieden. Parallel met de tandartsenstudie aan de VUB-Brussel pendelde hij met de regelmaat van een Zwitserse horloge naar Nederland en Duitsland om opleidingen te volgen in allerhande "Natuurgeneeswijzen", van kruidengeneeskunde tot acupunctuur, van neuraaltherapie tot voedingsleer.

02 april 1987 ... broekventje start met praktijk ...

 

Dat maakte hem reeds tijdens zijn opleiding tot een soort rebel, want in Duitsland had hij van zijn mentors uitgebreid informatie gekregen over hoe het kwik uit de toen alom gebruikte amalgaamvullingen, zich als een sluipend gif verspreidde in het lichaam van de mens. Tot grote ergernis van de gevestigde orde, de provinciale geneeskundige commissie, het verbond der tandartsen etc, zou hij samen met een handvol collega-tandartsen de mensen motiveren om weg te blijven van deze toxische tijdbommen en gezondere vullingen te verlangen. Miserie alom, natuurlijk , want de gevestigde waarden tegen de haren instrijken doe je niet straffeloos. Pesterijen, dreigen met schorsing wegens het verspreiden van onwetenschappelijke informatie, scheldpartijen, door professoren uitgescholden worden voor "kwakzalver." Met een gezonde dosis koppigheid hield hij voet bij stuk. Goed 25 jaar later is het gebruik van de toxische amalgaamvullingen verdwenen uit elke zichzelf respecterende tandartspraktijk...

De kwaliteit van onze voeding werd een tweede stokpaardje. Een collega EAV-arts introduceerde enkele jaren voordien de term "voedselintolerantie", een overgevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen, die steeds meer de kop op stak en die, zoals zijn leraar Werner Kollath al lang voordien had voorspeld, een gevolg was van de overschakeling van natuurlijke, van de boerderij of eigen moestuin afkomstige voeding naar industrieel vervaardigde "food-like products", dingen die door de industrie, grootwarenhuizen en reclame worden voorgesteld als voeding, maar het niet meer zijn.

Dankzij de EAV test kunnen mensen reeds van op zeer vroege leeftijd getest worden op hun intoleranties en de praktijk wees ondertussen reeds duizenden malen uit hoe het aanpassen van je voeding heel wat gezondheidsproblemen helpt genezen.

 Opnieuw zou de gevestigde medische orde zorgen voor de nodige crosswind. Eerst werd het ganse voedselintolerantieverhaal afgedaan als "onzin": Enkel échte, IgE gemedieerde allergieën bestonden, nadien werden de intoleranties "pseudo-allergie" genoemd. Allergologen uit universitaire ziekenhuizen probeerden hun gram te halen bij hun "Orde", maar kwamen van een kale reis terug omdat de Hoge Raad ook vond dat de EAV een goed onderbouwde meetmethode is.  Pas recent vindt men in het academische milieu een aantal dermatologen en kinderartsen die inzien dat het net de intoleranties zijn die mede aan de basis liggen van de steeds groeiende incidentie van allergieën bij kinderen en volwassenen. 

 In 2007, dus na twintig jaar de tandheelkundepraktijk en de natuurgeneeswijzenpraktijk netjes te hebben gecombineerd, besloot ik om de tandartsenij te laten voor wat ze was, omdat er op het terrein van de bewustmaking van de mensen over gezondheid nog veel meer te doen was.

Workshops in de kruidentuin van het Kuurhuis

Dit leidde in 2008 tot het "Kuurhuisproject" in Waasmunster. Het zou een plek worden waar verschillende beoefenaars van natuurgeneeswijzen zouden samenwerken en die als voorbeeld zou kunnen dienen van een zelfvoorziend, natuurlijk en gezond systeem. Blijkbaar opnieuw een doorn in het oog van de gevestigde orde, die werkelijk alle truken uit de kast heeft gehaald om dat prachtige project te kortwieken en te muilkorven.  Het mooie aan het "Kuurhuis" was, naast de prachtige tuin, de samenwerking tussen hele bekwame mensen binnenshuis, maar ook de mooie samenwerking met de buurt. Denken we maar aan de jaarlijkse tentoonstellingen, de paardenwedstrijden en de synergie met de academie van Jean Marie Byttebier.

 

Kneipp Hydrotherapie 

 

Jammer dat we twee keer teveel op mensen zijn gebotst  met minder fraaie intenties, noem het gewoon "oplichters," die hele andere plannen hadden met het mooie klooster. Resultaat:  Het doek viel eind 2011 over dit mooie project, waardoor het leek alsof we twintig jaar voor niks hadden gewerkt.  Zoals wel vaker in ons bananenrepubliekje worden de oplichters netjes uit de wind gehouden door hun bevriende rechterlijke instanties, wat maakt dat we in 2012 vanaf nul mochten herbeginnen. Zoals elke tegenslag ook zijn goede kanten heeft: de nieuwe start werd genomen in het mooie Gent, toch wel the place to be in Vlaanderen als het gaat om creativiteit , ruimdenkendheid en bewust omspringen met jezelf en je omgeving. En door letterlijk alles kwijt te spelen krijg je er meteen een crash course in "onthechting" gratis bij.

De voorbije vijf jaar zijn we in de Herbatheek niet bij de pakken blijven zitten. Talloze workshops , voordrachten en publicaties proberen mensen heldere en goed onderbouwde informatie te geven over wat er allemaal kan gedaan worden om je gezondheid te verbeteren. Met natuurlijk een gezonde, volwaardige voeding als belangrijke pijler.  De tevredenheid van mensen die de adviezen volgen gaat in dezelfde stijgende lijn als de onvrede over de farmaceutische maffia en de rommel die mag geproduceerd en verkocht worden door de voedingsindustrie. Daarom zijn ook de initiatieven zoals de rechtstreekse levering van biogroentjes en de gratis verdeling van de voedseloverschotten en de dagverse soep in de Freego zo een groot succes .

Voedsel delen via de FREEGO met wie het nodig heeft

In die voorbije jaren zie je hoe meer en meer mensen op een parallelle manier het belang van gezonde voeding communiceren en toepassen, met merkbaar een goed gevolg voor de gezondheid. De industrie schuift af en toe, in een krampachtige poging de meubelen te redden nog wel eens een gynaecoloog of cardioloog in de schijnwerpers met één of ander geforceerd nonsens verhaaltje dat het enkel moet hebben van hun zelf-uitgeroepen autoriteit als "specialist", Gelukkig weet U, lieve lezer, uit eigen ervaring ondertussen wel beter.

Eind augustus 2014 : Erwin en ik vlijtig signerend

Ik ben blij en trots dat het Herbatheek boek in die context reeds van bij de publicatie, maar daarna ook steeds vaker als een "bijbel" werd bestempeld. Niet dat ik religieuze ambities heb, maar het feit dat het boek 2.5jaar na de eerste uitgave nog steeds veel bevraagd  en aan zijn vierde druk is, toont aan dat ook dat stukje "tegen de stroom in zwemmen" niet voor niets is geweest. Het toont aan dat een goed onderbouwd, genuanceerd en duidelijk verhaal deze tijden van vluchtige communicatie wel kan  doorstaan.

Ik wil jullie tot slot van deze lange tekst, lieve lezers en patiënten, hartelijk danken voor de steun en het vertrouwen die jullie me in de voorbije 30 jaar hebben gegeven. Het waren jullie mooie feedback, jullie aanmoedigingen en jullie loutere aanwezigheid die het 30 jaar tegen de stroom in zwemmen naar een goede, natuurlijke gezondheid veel makkelijker hebben gemaakt en me de "courage" hebben gegeven, niet alleen om dat in de voorbije jaren vol te houden, maar ook om daar extra gemotiveerd nog eens (hopelijk) flink wat jaren inzet aan te kunnen breien...

Ik wil ook mijn vier kinderen bedanken en bewonderen. Omdat ze het met een "koppige, naïeve papa" als ik niet altijd even makkelijk hadden. Ze zijn intussen opgegroeid tot vier hele fijne mensen waarop ik heel trots ben. Het is fijn om te zien hoe ze elk op hun manier toch een stukje van het "voorbeeld" dat ik wilde geven hebben opgepikt en er hun eigen ding van hebben gemaakt...

 Zo lang we de bron niet hebben bereikt kunnen we maar best blijven zwemmen ...

Dankjewel !

Stef

---

heerlijke eclairs met spelt en rietsuiker ... feestelijke zonde.

---

Bladerdeeg om zelf te maken. De basis van heel wat heerlijk gebak. 

In deze feestelijke nieuwsbrief mag een recept voor bladerdeeg niet ontbreken. Al te vaak vindt men recepten voor op zich hele creatieve , lekkere en gezonde, vaak feestelijke dingen, waar men begint met bladerdeeg uit de supermarkt uit een pakje te halen.

Onnodig te herhalen dat dit industriële bladerdeeg niet de meest gezonde ingrediënten bevat. Anderzijds zal U zien dat het voornaamste ingrediënt van gezond en huisgemaakt bladerdeeg "geduld " is . Bladerdeeg kan je makkelijk in de koelkast of diepvries bewaren en er dan het deel afnemen dat je wil gebruiken.

Benodigdheden:

500gr speltbloem, 10 gr zout, 50gr gesmolten (buffel)boter, 250ml ijskoud water.   daarnaast nog eens 250gr harde boter

meng in een kom de bloem, het zout en de gesmolten boter en voeg ten slotte het water geleidelijk toe tot je een mooi elastisch glazend deegje gekneed hebt.

Leg dit minstens 2u in cellofaan verpakt in de koelkast.

Leg het blok boter tussen twee bakpapiertjes en duw/rol het plat tot een rechthoek van 20 X 15 cm . Leg de boter ook in de koelkast.

Rol na de 2u het deeg op een licht bebloemd werkblad tot 30 X 15cm.Leg de boter er op aan één kant . Plooi eerst de niet met boter bedekte kant op de boter en nadien de linkerkant op dit stukje deeg. (dus plooi je deeg in 3 dicht).

Draai het deeg 90° en rol uit tot 15 X 30 cm, plooi opnieuw dicht en snij de "vouw" in . Pak in in cellofaan en leg een uur in de koelkast.

Deze bewerking (2X dichtplooien en tussenin het deeg 90° draaien) heet "toeren". We herhalen dit toeren met telkens minstens 1u tussen nog 3 keer.

Vanaf dan is het deeg klaar voor gebruik. Je neemt nadien met een scherp mes (om de laagjes niet te beschadigen) de hoeveelheid deeg die je nodig hebt voor je feetselijke , lekkere taart of gebak...

Heerlijke peren en witlooftaart met huisgemaakt bladerdeeg.

---

Kijken naar de toekomst: komt er een nieuw boek? En hoe zit het met dat vliegen?

Op deze vraag "neen" antwoorden zou nogal onnozel zijn. Het is immers belangrijk om vooruit te blikken. Het zou makkelijk zijn nu op de laurier te gaan rusten en gezapig verder te doen. Edoch de vraag naar een boek met bakrecepten zwelt de laatste tijd steeds luider aan. Maar ik zou mijn tegendraadse zelf niet zijn, moest er niet een "net iets ander" boek in de pipeline zitten, waarin de bakrecepten voor correct en authentiek brood en gebak zeker hun plaats zullen vinden. Misschien moeten we maar eens iemand onder de arm nemen die verstand heeft van boeken uitgeven of van crowdfunding ... 

Wat niet wegneemt dat zelfs na dertig jaar de "drive" om mensen te blijven inspireren om hun gezondheid weer zelf in handen te nemen, bewust en kritisch te maken over hun voeding en te tonen dat er heel wat meer bestaat dan symptomenonderdrukkende pillen, nog voor geen millimeter is afgenomen

Wie me een beetje volgt op de sociale media heeft waarschijnlijk gemerkt dat ik me niet steeds met beide voeten op de grond bevind. Nu, de intensieve vliegtraining van de voorbije paar jaren heeft natuurlijk ook een doel. Ik kijk met bewondering naar mensen als Philippe Martou, die zich dagdagelijks inzet voor voedsel- en andere hulp aan mensen in crisissituaties... dus daar wil ik over enkele jaren wat mee gaan doen. Wie weet is het niet zinvol om mensen in dergelijke situaties ook te helpen om meer  zelfvoorziend te worden ... Opnieuw een reden om aan crowdfunding te gaan doen ... of heeft er iemand een beter plan?

het heden en de toekomst ?

---

Take Your Health in Your own Hands 

The best way to promote my vision on a healthy lifestyle is before a live audience. So if you would like to invite me for a lecture , workshop or seminar, please send an email ...

 

op de boekenbeurs 2016

---