Lieve Lezer,  

Nu 2016 goed en wel uit de startblokken geschoten is, wil ik jullie heel graag een goede gezondheid toewensen en dat al jullie dromen mogen uitkomen, behalve de nachtmerries. Ik wens dat jullie zoveel mogelijk jullie "goesting" kunnen doen.

Zelf droom ik van een samenleving die ontwaakt, wakker wordt, het zand uit de ogen wrijft en ziet hoe we de voorbije pakweg 70 jaar voor de gek zijn gehouden door een relatief klein aantal mensen. Mensen die hongeren naar meer macht, naar meer geld. Die ons hebben wijsgemaakt dat de maatschappij zoals we die nu kennen een "beschaving" is en dat comfort hetzelfde is als geluk. 

Ik droom er dus van dat we met z'n allen wakker worden en beseffen dat het anders kan. Dat we terug gezond kunnen worden, terug écht voedsel kunnen eten en gelukkig zijn door dat we onze talenten die we hebben gekregen elke dag gewoon kunnen aanwenden, zonder ons als slaven elke dag te moeten kapot werken om de rijken nog rijker en de machtigen nog machtiger te maken.

Want het is duidelijk: de 99,9999% van de mensen wordt daar echt niet beter van. Mensen zijn chronisch ziek, de zogenaamde geneeskunde houdt hen ziek, want pillen genereren grote winsten. Fatsoenlijk eten is ook steeds moeilijker te vinden. De "food like products" die we er voor in de plaats kregen zijn eigenlijk bedrog.

Is het inderdaad zo dat steeds meer mensen zich daarvan bewust worden en is er een kentering op komst? Of is het iets dat ik zelf graag wil geloven omdat ik Don Quichotegewijs graag tegen windmolens vecht?

Toon het mij, zeg het mij ... en vooral: Doe zoveel mogelijk uw "Goesting".

 Veel Leesplezier 

Stef 

---

Met de hulp van de overheid

Het lijkt alsof onze overheid ernstig begaan is met onze gezondheid. Denken we maar aan het Federale Agentschap voor de voedselveiligheid, dat waakt, of dat is toch wat men ons wil laten geloven, over de gezondheid van ons voedsel. Daarnaast bestaat ook de Federale Gezondheidsinspecteur die samen met de Provinciale Geneeskundige commissies waakt over de vakkundige beoefening van de verschillende erkende medische beroepen. 

Wie in ons land op een serieuze manier met natuurgeneeswijzen actief is heeft ongetwijfeld al eens met deze laatste commissie te maken gehad. De "gevestigde orde" heeft namelijk graag dat alle neuzen in dezelfde richting staan en is op zijn zachtst uitgedrukt "not amused" met mensen die kritisch kijken naar wat nu al gauw de "reguliere geneeskunde" wordt genoemd. Dus af en toe worden wij uitgenodigd om tekst en uitleg te komen geven bij de "niet-reguliere" methoden die wij gebruiken om onze patiënten te behandelen. 

Nu, op zich vind ik een dergelijk toezicht niet verkeerd. Als je rondkijkt in het landschap van de "alternatieve sector" dan zie en hoor je over heel wat mensen en methoden waar je serieuze vraagtekens kan plaatsen. Alleen is het frappant dat deze mensen meestal ongemoeid gelaten worden en dat het vooral de mensen zijn met degelijke opleiding en competenties die worden geviseerd. 

Reeds van in het begin van mijn carrière ben ik vertrouwd met de commissie. Vroeger vooral omwille van het feit dat ik samen met enkele collega's ijverde voor een verbod op het gebruik van de toxische amalgaamvullingen in de mond. We werden afgeschilderd als "fantasten", "groene fietsers" en kwakzalvers, maar in die periode leerde ik ook wat de drie stappen zijn voor de acceptatie van iets wat je niet gewoon bent: 

Eerst ga je negeren, het gegeven weglachen. Maar als je ziet dat een fenomeen zo belangrijk wordt dat je het niet meer kan negeren ga je het fanatiek bestrijden. De derde stap is , dat je gaat doen alsof het nog nooit anders geweest is...

Vandaag zien we dat enkel nog tandartsen die de technische competentie missen om de modernere vullingen te plaatsen of die zich echt niks aantrekken van de toxiciteit va het kwik in de amalgaamvullingen, dit materiaal nog gebruiken.

Missie volbracht.

Vandaag ligt de bal in het kamp van een veel machtiger tegenstander: De voedingsindustrie en de farmaceutische industrie. Opnieuw zijn de good old "three stages of acceptance" geldig:  Ik hoef jullie niet te herinneren aan een aantal televisieuitzendingen op onze nationale zender, waar enerzijds de EAV, die nochtans de voorlopig meest nauwkeurige methode is om voedselintoleranties op te sporen, een beetje werd geridiculiseerd. Dan enkele weken later beweerde de presentator van hetzelfde programma dat supermarktbrood eten dat nooit beschimmelde omwille van de perbamaten die er in waren verwerkt, de beste keuze was. Stap 1!

Een paar weken geleden introduceerde stap 2 zich: Ik werd uitgenodigd voor een gesprek bij de Provinciale Geneeskundige Commissie. Aan de Federale Gezondheidsinspecteur moest ik mijn diploma's en mijn boek voorleggen...

In zijn poging om tegen de door mij gebruikte methodiek wat weerwerk te bieden, zei de man echter iets zeer belangrijks. Ik citeer: " Enerzijds is het van belang dat je over de juiste kwalificaties beschikt, anderzijds heb je het economische gegeven van de beoefening van uw beroep." 

Dat laatste was me niet meteen duidelijk, maar de man was zo vriendelijk het uit te leggen: "Je mag de mensen niet wijsmaken dat iets werkt als het niet werkt". 

Fantastisch!  Ik hoef me dus verder geen zorgen te maken, want de resultaten bij de patiënten die ik kon helpen behalen spreken voor zich.  En verder is stap 2 een stapje dichter bij stap 3 (zie hierboven).

Inspelend op die opmerking had ik dan toch ook enkele vragen klaar: 

1) Hoe komt het dan, met voorgaande opmerking in gedachten, dat er op tv en in de media reklame mag gemaakt worden voor de werking van paracetamol (dafalgan) en Ibuprofen (Brufen) bij migraine, terwijl is aangetoond dat dat niet werkt en dat het promoten van deze beide produkten om die reden in Australië verboden werd? 

2) Worden zogenaamde "reguliere artsen" die seroxat en prozac voorschrijven aan jongeren, terwijl dit wordt afgeraden omwille van de gevaarlijke bijwerkingen, ook op één of andere manier gesanctioneerd? 

3) In 2004 concludeerde de "Conscensusconferentie van het RIZIV" over het gebruik van statines (cholesterolverlagende middelen) dat nergens een wetenschappelijk bewijs werd gevonden dat het gebruik van deze middelen de levensduur van de gebruikers, die nog geen bloedvatproblemen hadden gehad,  zou verlengen. Toch wordt door datzelfde RIZIV jaarlijks nog rond de 175 miljoen euro terugbetaald voor deze middelen??

U raadt het al: Ik kreeg geen antwoord op deze vragen en de mensen van de commissie moesten dringend verder doen met de wachtenden na mij ...

Een gelijkaardig verhaal ontspon zich toen ik laatstleden aan de controleur van het Federale Agentschap voor de Voedselveiligheid, met wie ik tot een consensus ben gekomen over de FREEGO, vroeg waarom men toeliet dat de meeste bakkers extracten van menselijke haren in hun brood verwerkten en dat ze dat niet verplicht moesten communiceren aan hun klanten? 

De man moest mij het antwoord schuldig blijven, temeer omdat hij blijkbaar niet wist dat de zogenaamde "broodverbeteraar" op die manier gemaakt werd. Zijn reactie luidde laconiek "wij maken de wetten niet, we moet alleen toezien op het naleven ervan." 

Mijn conclusie: Niet iedereen is in België gelijk voor de wet. De Farmaceutische - en Voedingsindustrie kunnen zich blijkbaar heel wat meer permitteren dan de mensen die zeer correct en hardwerkend een gezond produkt of een gezonde methode propageren. Onze politici liggen daar blijkbaar ook absoluut niet van wakker, wat laat vermoeden dat zij hier wel hun voordeel zullen uit halen. 

Wat kunnen we doen ? Zoals ik al jaren tegen mijn patiënten zeg: Haal uw eten bij een (Bio) Boer of bij mensen die kontroleerbaar op een correcte manier uw voeding maken en eet zo weinig mogelijk dingen die uit een verpakking komen. 

Ter herinnering nog even de tabel van Werner Kollath :

---

Een lezing, voordracht of workshop voor uw vereniging of vriendenkring?

Het is mijn missie om mensen zo veel mogelijk terug bewust te maken van wat gezond leven en gezond eten nu eigenlijk betekent.  Van hoe je zelf weer terug de verantwoordelijkheid voor je gezondheid kan opnemen op een makkelijk haalbare manier. 

Wanneer U dat wil , kom ik ook graag voor uw vereniging of voor een groepje van uw vrienden hierover spreken. Stuur me gewoon een mail: stef@herbatheekgent.be

Bij navraag over de tevredenheid na lezingen in het verleden is de tevredenheidsscore van de deelnemers tussen de 95 en 98%

---

Wat kost uw gezondheid mij ? 

Wie grasduint in de sociale media zou haast geloven dat er een kentering op komst is in onze maatschappij, dat mensen meer en meer de ziekmakende produkten uit de voedingsindustrie de rug toe keren en de ziekhoudende (lees symptoom onderdrukkende ) medikamenten links laten liggen. 

Anderzijds las ik in een zeer interessante tekst: "1% van de mensen streeft naar een verandering en van de 99% anderen is 98% onverschillig".

Dat deed me even kosten - batengewijs nadenken over mijn, in de inleiding al vernoemd, "don Quichotegedrag". Want geloof me, ingaan tegen de "gevestigde orde" doe je niet zomaar ongestraft. Of zoals een goede vriend van me het ooit stelde: "Wie zijn hoofd boven het maaiveld uitsteekt wordt gezeist". 

Alle voorbeelden geven van hoe de vriendjes van de farma- en voedingsindustrie mij al jaren lang treiteren en pesten in een poging om me te doen zwijgen zouden in het bestek van deze nieuwsbrief te ver leiden. Misschien zijn ze wel stof voor een volgend boek. Een advokaat die met een aantal van dergelijke zaken bezig was zei me ooit: "als ik niet zou weten dat wat je vertelt waar is, omdat ik er zelf actief mee bezig ben, zou ik denken dat je een mythomaan bent die aan de verkeerde middelen zit." 

Ik geef U gewoon 1 voorbeeld: Het is ondertussen zowat de vierde keer dat ik door een rechtbank veroordeeld wordt tot betalen, terwijl ik van de bewuste zaak niet eens een dagvaarding had gekregen. Navraag bij de griffie van de rechtbank levert steevast niks op (dus inderdaad "foutje van de rechtbank") maar er wordt ook niks gedaan om het weer recht te zetten.  

Gelukkig ben ik niet erg gehecht aan materiële bezittingen of is het niet mijn streven om een rijkelijk gevulde bankrekening te hebben.  Maar anderzijds wordt een mens moe van altijd weer maar opnieuw te moeten ingaan tegen die Kafkaiaanse toestanden.

Ik hoor wel eens het advies om met mijn verhaal naar de pers te stappen. Maar het loon van journalisten wordt betaald vanuit de reklame inkomsten. En kijk maar eens welke industrietakken fortuinen spenderen aan reklame.

En met dit alles vraag ik me meer en meer af: Hadden mijn collega's die omwille van gelijkaardige verhalen hun valies pakten en naar zonniger oorden verhuisden gelijk ? Of is er een mogelijkheid om onder de mensen die inderdaad met uw gezondheid begaan zijn , waaronder, mag ik hopen , U zelf, enige solidariteit mogelijk? 

---

Het Herbatheekboek en de Kerstboom. 

Moge de talrijke exemplaren van het Herbatheek boek die jullie aan familie of vrienden schonken een goede steun zijn om jullie goede voornemens voor 2016 waar te maken ! 

---

Recept: Homemade hoestsiroop

"Een kwakkelwinter", dat is het zeker. Vochtig, wisselende temperaturen, te warm voor de tijd van het jaar. En tijdens de feestdagen: teveel gedronken en gesnoept, waardoor de kans op overdadige slijmvorming groter is. Die slijmen zijn een uitstekende voedingsbodem voor virussen en bacteriën, waardoor binnenkort, als het eindelijk wat kouder wordt, iedereen vlijtig zal beginnen hoesten. 

De ingrediënten die we nodig hebben om hier zowel preventief als curatief te werken staan grotendeels nu nog fris en groen te wezen in onze tuin: tijm, salie en pepermunt. 

Zelf je hoestsiroop maken doe je het makkelijkst als volgt: neem een pot van 250 gram eucalyptus honing (wij hebben er heerlijke van Jacobien en Alain van de Finca don Carmelo) en doe daarin ofwel een handjevol blaadjes van de salie en pepermunt en een vijftal takjes tijm. Laat dit alles een week trekken en neem er ofwel preventief een koffielepeltje per dag van ofwel bij hoest enkele lepeltjes verspreid over de dag.

---