Waarom lusten kinderen de gewone, gezonde, volwaardige kost niet meer?
Het antwoord op die vraag is heel eenvoudig: omdat de strategie van de voedingsindustrie wérkt: Witte geraffineerde suiker is verslavend en we zijn suikerjunks geworden die leven van de ene shot naar de andere.
Als we even zonder moeten kunnen we ons niet meer concentreren, voelen we ons slap en futloos, moe en verkrampt, net als een cocaïne of heroïne junk die alleen nog kan hunkeren naar de volgende dosis. We eten massa's rommel omdat we er verslaafd aan geworden zijn.
En wie ooit heeft samengeleefd met een verslaafde (aan whatever) weet: Het is een HEL. Moodswings, zenuwachtigheid , aggressiviteit, depressiviteit, zelfmedelijden, kwaadheid ...
Is suiker dan ongezond?
Dat is elke keer weer de discussie die terug opduikt : "Is brood ongezond ? " "Is vlees ongezond?" "Is suiker ongezond?" Oeverloze discussies die je steeds weer uitnodigen om een ongenuanceerd en heftig standpunt in te nemen.
Maar wat is suiker ? Suiker is het sap van een plant waaruit met het water verdampt heeft.
Is dat dan ongezond ? Neen, natuurlijk niet. "zoet" is één van de elementaire delen van ons smakenpalet.
Is het sap van een Cocaplant ongezond en verslavend , of zelfs een drug ? Neen, natuurlijk niet. Het is een beetje opwekkend, vergelijkbaar met een kopje koffie en goed voor de bloedsomloop.
Maar Cocaïne is NIET het sap uit de cocaplant waaruit het water verdampt is , net zomin als witte suiker het natuurlijke produkt is waarvoor de frisdrankindustrie het probeert te slijten. Zowel witte suiker als cocaine zijn het produkt van een industrieel-chemisch proces vertrekkende van een natuurlijk produkt, maar het zijn beiden dingen die in de natuur niet voorkomen en beiden ongeschikt voor opname door de mens.
Wil je dingen zoeten met honing of ruwe suikers? Als je dat op een goed gedoseerde manier doet is er geen probleem. Maar de geraffineerde suiker in hoe kleine dosis ook, wakkert je verslaving instant aan. En bijgevolg gaan we een morbide hoeveelheid suikers gebruiken, die ons dik, verslaafd en ongenietbaar maken.
En dan wordt het sterker dan onszelf, MOETEN we een hele dag vreten. Bestaat onze tijdsbesteding voor een groot deel aan het toegeven aan die verslaving.
En de voedingsindustrie wrijft zich in de handen: ze hebben je in hun macht, je stopt je zonder nadenken vol met de meest onwaarschijnlijke rommel, enkel en alleen maar omdat die rommel de drager is van jouw drug : Suiker. En hun doel is bereikt, want junks kan je je rommel duur verkopen en gezien de verslaving ben je zeker dat ze gaan blijven afnemen. Tel uit je winst. Niemand stelt zich vragen over de kwaliteit van het eigenlijke produkt , zolang de voldoende dosis suiker er maar in zit.
En ze maken hun rommel goedkoop, want dat blijft nog steeds een argument. Maar waarom kan het zo goedkoop ? Omdat er maar weinig waardevols in zit. En ondertussen maakt zowat éénderde van de Amerikanen een ernstige kans om diabetes te krijgen, en bij ons is het al niet veel beter.