Lieve Lezer,  

Mijn dochter is goed in het imiteren van Astrid Bryan. En ik stel me nu voor hoe ze met dat imitatiestemmetje probeert te doen alsof ze een trendwatcher is die het deze keer niet heeft over de New York Fashion Week, maar over onze voeding :

"OOOw my gawd, het eten van industrially processed food owt de supermarket is soooow nineties!" 

"Trendwatchers" zijn even fake als "voedingsgoeroes". Ze vertellen je waar één of andere commerciële groep belang bij heeft, wat de musts zijn om "er bij te horen".

Wel ik zal U een trend voorspellen , maar een échte dan: Als U kost wat kost nog nineties behaviour wil blijven vertonen door alles wat U in uw mond stopt uit een supermarkt te halen, dan verkleint U aanzienlijk uw kansen om er nog heel  lang "bij te horen." Letterlijk, dan. 

Ik las net nog een artikel waarin duidelijk gefundeerd en van inside uit de doeken werd gedaan hoe mijnheer Barosso, je weet wel, de voorzitter van de europese commissie, jeweetwel, die organisatie met duurbetaalde kerels die je willen laten geloven dat "alle menschen brüder werden" als je maar hun rijkelijk loon en extralegale voorwaarden blijft betalen, hoe die mijnheer Barosso dus maandenlang verhinderd heeft, ten voordele van de voedingsindustrielobby, dat er een plan zou komen om de warenhuizen te verplichten hun voedseloverschotten te delen in plaats van ze weg te gooien...

Het plan van Bart Staes is dus een stille dood gestorven in de lade van het ongetwijfeld dure bureau van Barosso en zijn vriendjes.

Dus als we iets willen veranderen aan de kwaliteit van onze voeding en het verspillen van overschotten, dan zullen we ons heil, zoals gebruikelijk, niet van hogerhand moeten verwachten.

We zullen het zelf moeten doen en in tegenstelling tot talrijke andere berichten in deze zin kom ik met een concreet plan:

We hebben vaak genoeg gevraagd aan de supermarkten om te stoppen met het verkopen van fake voedsel dat niet is wat het zegt te zijn,  we hebben ons voldoende geërgerd aan het feit dat de kabeljauw-fissticks geen kabeljauw bevatten, dat de stukjes fruit in yoghurt eigenlijk brokjes schimmel zijn, dat de tonijn in blik eerder dolfijn in blik is, dat alles vol suiker zit, dat de bacteriën in de yoghurt onbestaande zijn in alle betekenissen van het woord.

Ik stel voor dat we de groot warenhuizen hun naam waardig laten zijn: Grote magazijnen vol rommel die niemand nog wil eten. Als we stoppen met die troep te kopen en teruggaan naar het eten van voedsel die van bij de boeren komt dan zullen de "voedingswaren"-fabrikanten al hun magazijncapaciteit nodig hebben om de niet-verkochte troep te stockeren... 

Ik kijk niet vaak televisie wegens tijdsgebrek en oninteressant. Maar ik hou wel van de "Ideale Wereld"-stijl.  Na die uitzending komt er steeds een reklamefilmpje waarbij een heerschap met zeer nasale stem U komt "informeren" over hoe "Supermarktketen X" door een persoonlijk kontakt met elke boer er eigenhandig komt op toezien hoe de korenaren groeien of hoe de persoonlijke vriend van de wijnkenner met vier karaffen in de hand de "cuvée" van de huiswijn blendt...

Is er iemand die die onzin gelooft?

De kritische commentaren op de voedingsindustrie worden steeds nadrukkelijker, de fake verhaaltjes steeds meer met "gezond verstand en buikgevoel" ontmaskerd. De mainstream media brengen zelfs al reportages over de wanpraktijken uit de voedings- en grootwarenhuisindustrie.

Maar denk nu maar niet dat de kentering voor de deur staat te trappelen. De "trendwatchers" (haha, ironie) zien hoe de "sector" zich probeert te verdedigen:

Enerzijds door de door hun gesponsorde "beleidsmakers" er op te wijzen wie hun broodheren zijn. Daar waar het "voedseldeelplan"  maandenlang in de lade van een europees bureau bleef liggen, wordt er nu aan een turbotempo allerhande "wetten" gemaakt die het zelf kweken van groenten en  het delen van zaden aan banden gaat leggen.

Het feit dat wereldwijd zogenaamd democratisch verkozen politici het goedkeuren dat in de natuur voorkomende zaken zoals zaden en water ineens door een privébedrijf kunnen geclaimd en gepatenteerd worden waardoor de beschikbaarheid aan banden wordt gelegd is absurder dan Kafka het ooit kon bedenken. 

"De mens is het enige wezen dat moet betalen om op de aarde te mogen leven "  Hoe zot is dat? 

Tweede trend zijn de "bestsellers" die nu verschijnen, geschreven door populaire wetenschappers en die ons proberen te vertellen hoe onschadelijk en evenwichtig het industrieel vervaardigde voedsel wel is.  Eén van de beste in die stijl is het boekje "Is that a fact" van ene Dr Joe Schwarcz.  Interessant werkje, op het eerste zicht, waar inderdaad een aantal mythes ontmaskerd worden.  Edoch!  Wanneer je wat nauwkeuriger kijkt zie je de grote dualiteit: Op de ene plaats wordt "Apple picking" ( het selectief omgaan met data ten voordele van wat je wil bewijzen) streng op de korrel  genomen en op andere plaatsen bezondigt dr Schwarcz zich aan diezelfde praktijk... 

Eén passage wil ik U toch niet onthouden: Diegene waar het gaat over "Pink Slime".  Pink Slime is de naam voor een produkt dat men verkrijgt door de afsnijdsels van de karkassen van dieren te behandelen met ammoniak om het hoge vetgehalte te verminderen. Het restprodukt, de pink slime, wordt dan gebruikt om hamburgers mee te maken.

Dr Schwarcz ziet geen graten in het gebruik van ammoniak voor het bewerken van ons voedsel "omdat ammoniak ook in ons lichaam voorkomt, namelijk in onze urine en faecaliën"

 Excuus, dr Schwarcz, maar van mijn urine en kaka wil ik liefst vanaf , ik eet hem niet op...

 Enfin, terug ter zake: Ik was bezig aan een pleidooi voor het stoppen van het kopen van industrieel vervaardigde brol vermomd als voeding in de supermarkt en te switchen naar het kopen van verse producten bij een boer en uw spullen zelf te kweken.

En ik zie het velen onder jullie al denken: "jamaar dan dreigt er hongersnood want de kleine boeren zijn verdwenen, net als de kleine kruidenierswinkeltjes".

Ook deze vrees wordt ontkracht door de cijfers: In de meeste landen is het overgrote percentage van de produktiecapaciteit in handen van de grote voedingsconcerns, maar komt het overgrote deel van het voedsel nog van bij de kleine landbouwbedrijven. Wie de exacte cijfers wil kennen: Google "Vandana Shiva" ... 

Dus: komaan mensen, word wakker, eet "lebensmittel"  en wees kieskeurig op wat je eet. Stop de verslaving aan de suikers en vetten die de industrie overal in stopt. Je doet er je gezondheid een mooi cadeau mee... Laat ons gaan van de groot-warenhuizen naar de échte "super"markten. Je weet wel : de markten waar vers voedsel verkocht wordt, brood door mensen die het zelf gebakken hebben, tomaten die je kan vastpakken en ruiken ... 

En als je voeding over hebt : Ik weet uit eigen ervaring hoe makkelijk het is deze te "delen" en hoe blij je mensen daarmee maakt... gewoon doen ! 

---

Nieuws over het Herbatheek-boek  

Zowat een maand na de geboorte loopt het Herbatheek boek als een trein. De reacties zijn overweldigend en het is fijn om af en toe foto's doorgestuurd te krijgen van wat jullie "er van bakten" ... 

HOWEVER: er is één klein praktisch probleempje:  Sommige mensen bestellen hun exemplaar bij de boekhandel.  Dat is geen probleem als het gaat over de Limerick in Gent en  de Standaard Boekhandels over gans België en ook in Nederland is het geen probleem door de geoliede werking van Palaysia books. Maar in de Boekenbank staat "Herbatheek" nog geregistreerd onder een derde ISBN nummer van uitgeverij B&L... Als je boekhandelaar via dat nummer besteld ga je echt heel lang op je boek moeten wachten , dus voor de vlotheid helpt het als je je boekhandelaar daar even op wijst.

Los daarvan zijn er nog twee opties:

Bestellen via www.herbatheek.nl  of

Stuur een mail met "ik wil het herbatheek boek bestellen" en je naam en adres naar boek@herbatheekgent.be

En ik mag er U natuurlijk op attent maken dat het stilaan tijd wordt om even aan de relatiegeschenken van uw klanten te denken voor het eindejaar.

---

De activiteiten in de Lov'd dit najaar: 

Volgende zondagmorgen 21/09 hebben we Nathan Grey weer op bezoek voor een workshop van 10 - 13 u , iedereen welkom 

Behoorlijk wat wijzigingen in het Lov'd uurrooster dit najaar, dus graag even bekijken: 

 

 

Maandagavond : 18.30 tot 19.30 Klare Yoga met Klaartje de Buck 

                              19.30 tot 22.30 Intuivtieve ontwikkeling jaaropleiding 

Dinsdagavond    20u tot 21.30 : Dru Yoga met Paul Mussche

Woensdag en donderdag : Dansstages van Platform-K

Woensdagavond : 20 - 21 u : Hatha Yoga met Ilse Hubrecht

Donderdagmiddag 12.15 tot 13.15 : Klare Yoga met Klaartje de Buck 

Donderdagavond 20 tot 22u : Sahaja Yoga Meditatie 

Vrijdagavond 18.30 - 19.30 : Klare Yoga met Klaartje de Buck 

Zaterdagmiddag 11-12 u : familieyoga met Cindy Maas (check de herbatheek website voor de exacte data aub ) 

 

 Veel Plezier ! 

Stef