Lieve Lezer,  

De rijkelijk gevulde zomervakantie loopt stilaan naar zijn einde. Tijd om vooruit te blikken naar het hervatten van de "business as usual".  In deze nieuwsbrief gaan we het nog maar eens hebben over andere, oudere, gezondere manieren om met onze voeding en gezondheid om te springen, nog een beetje instrijken tegen de haren van de platte commercie die we zowel in de "reguliere" als in de "alternatieve" hoek vinden en enkele initiatieven in de kijker plaatsen van mensen die echt wel op een mooie manier hun schouders zetten onder een project om, hoe klein ook, onze omgeving tot een betere wereld te maken. We gaan het dus NIET hebben over alle rookgordijnen en afleidingsmaneuvers die het establishment gebruikt om ons te laten wegkijken van hoe zij, met hun machtshonger en geldzucht uw gezondheid en geluk naar de Filistijnen proberen te brengen. 

Tijd ook voor een overzicht van allerhande activiteiten en "regulars" in de Lov'd ...En wie weet, misschien wel een receptje.

Tenslotte nog een "dankjewel" aan de Rotary Club Gent Prinsenhof, voor de zeer gewaardeerde ondersteuning voor het FREEGO project. 

 

Veel Leesvergnügen,

Stef 

---

Neem je gezondheid zelf in handen.

Het is voor mij een voortdurend balanceren op de zeer nauwe scheidingslijn tussen mensen willen informeren over wat er op voedings- en gezondheidsvlak aan de hand is enerzijds, en er anderzijds voor zorgen dat de onheilstijdingen niet van dergelijk kaliber zijn dat mensen fatalistisch worden, afhaken en de schouders ophalen met "er is toch niks aan te veranderen." 

Want veranderen kan wel! Waarschijnlijk is het redelijk onmogelijk om de wereld even snel te veranderen. Beginnen bij jezelf en je onmiddellijke omgeving is absoluut een haalbare kaart. Mits een gezond boerenverstand, een beetje kennis die we onthouden uit onze middelbare school en de door mijnheer Kneipp zo gepropageerde "Lebensordnung" geraken we al een heel eind. 

Ik ben er steeds weer over verbaasd hoe mensen voor zichzelf een zogenaamd uitzichtloze situatie, een chronische gezondheidsproblematiek, een burnout, een zogenaamde auto-immuunziekte kunnen omkeren op een positieve manier. Hoeveel rupsen, een beetje zielig ronddolend in het zand, heb ik in de voorbije 30 jaar niet zien ontpoppen tot prachtige vlinders. 

Helaas heb ik er ook een aantal gezien die het stadium van de cocon en het ontpoppen een te grote inspanning vonden en die er zijn blijven in geloven dat iemand anders hen wel zou "redden".  Wie weet door welke kraai zij dan nadien zijn verorberd? 

Verwijzend naar de dunne lijn van hierboven, blijft mijn credo: "Neem je gezondheid zelf in handen". Voor de Engelse versie van mijn boek, die vorige maand wereldwijd verscheen, werd "Take your health in your own hands" zelfs de titel. In den beginne omdat geen enkele engelstalige het woord "Herbatheek" kan uitspreken, laat staan plaatsen, maar achteraf hoorde ik van een aantal mensen dat ze deze titel nog veel krachtiger vonden. En eigenlijk hebben ze wel gelijk. 

Gisteravond op een terrasje op een strand, kwam in een gesprek over "gezondheid" weer opnieuw een veelgehoorde vraag naar boven: "Ja maar wie moet je dan geloven, wie kan je dan vertrouwen?"

Een terechte vraag die heel vaak zelfs af te lezen is van het gezicht van mijn patiënten die tegenover me zitten. Bijvoorbeeld: Je bent pas ouder geworden van een baby, waarvan je zelf terecht vindt dat het de mooiste baby van de wereld is. Maar niet alles gaat zo vanzelf: je merkt dat je baby krampjes heeft , veel huilt, slecht slaapt en ook het babyvelletje is niet zo gaaf en mooi als je had verhoopt.  In eerste instantie ga je dan te rade bij je huisarts, later een kinderarts en als ook die geen oplossing geeft de professor in één of andere universitaire kliniek.  Die geeft je als advies om te stoppen met je borstvoeding en om te schakelen naar één of andere "high tech" poedermelk. Dit brengt even soelaas, maar korte tijd nadien begint de miserie opnieuw.

Uiteindelijk via via en omdat je als ouder "voelt" dat de cortisonen en maagzuurremmers toch niet echt je dat zijn, kom je terecht bij zo'n "alternatieve dokter" die je baby test en zeer nauwkeurig zegt welke voeding te mijden en dat borstvoeding toch het beste is en de high tech melk helemaal niet zo gezond. Die "rare dokter" argumenteert dat er ergens iets niet klopt als enerzijds geraffineerde suiker wordt gebrandmerkt als mede-oorzaak van diabetes, obesitas en ook ADHD en dat het toch in grote mate in de babyvoeding aanwezig is. Hij adviseert je om de combinatie amandelmelk met cocoswater te gebruiken. 

Je baby gaat beter, iedereen slaapt beter en het echte zachte babyvelletje verschijnt, maar je bent er toch niet helemaal gerust in en je laat je baby nog eens "nakijken" door de kinderarts. En dan weet je het helemaal niet meer, want de natuurarts wordt daar een grote kwakzalver genoemd en het geven van de amandelmelk "onvolwaardig" of "gevaarlijk"...

Wat doe je dan als ouder, die het beste voor heeft met zijn/haar kind ?  Ik kan dergelijke dilemma's zeer goed begrijpen en mijn advies is tweeërlei: Ten eerste: blijft zelf kritisch nadenken met de gewone middelbare schoolkennis die je hebt, observeren en aanvoelen: een baby die zich goed voelt, vrolijk is en goed slaapt, daar is niks mis mee en dan is er geen enkele reden tot ongerustheid. Ten tweede: durf vertrouwen op je intuitie.  We zijn dat helaas afgeleerd, die intuïtie. Paarden ergens in een weide weten nochtans perfect welke toefjes gras in de buurt van welke bloemen ze beter niet kunnen opeten om geen darmkolieken te krijgen. En die paarden lazen nog nooit een boek over kruiden of een blog van een gezondheidsgoeroe. 

Probeer kritisch te blijven, zonder stress te hebben over wat je eet en wat je niet eet. Eet zo volwaardig mogelijke, natuurlijke dingen en blijf kritisch voor trends en hypes. Vergeet niet: "Arsenicum, Lood en Cadmium zijn gluten- en lactosevrij..."

---

Wat valt er dit najaar te beleven in the LOV'd?

Onze mooie Yoga- en Meditatieruimte bruist weer van de activiteiten dit najaar:

Joachim engageert zich opnieuw voor een fel gewaardeerde Teacher opleiding. Zowel in Weekend- als Vrijdaglessenreeksen. 

Ook Marcel komt terug voor Yin Yoga Workshops.

Op Maandagavonden van 18.30u tot 19.30u blijft Klaartje haar sterk gewaardeerde "Klare Yoga"-sessies houden. Je kan nog steeds komen wanneer het je past, proeflessen zijn mogelijk als vanouds. 

Ook Paul geeft dit jaar ook weer de DRU Yoga lessen op dinsdagavond van 19.45 tot 21.30u.  

Katrien's Body and Brain yogalessen gaan ook weer door op Woensdagavond, maar van 19.30 tot 20.30u.

Donderdagavond is het als vanouds weer Sahaja Yoga en meditatietijd. 

Laat ons hopen dat de dansers van Platform K hun subsidie-issues opgeklaard krijgen, zodat er op woensdag en donderdag naast hun dansstages ook weer "gemengde" yogamiddagen kunnen zijn. 

Op 21 september is er de info-avond "persoonlijk jaar"

Meer info over deze activiteiten vinden jullie HIER   

---

Een Culinaire reis in eigen Buurt.

Het zit zodanig in ons dagelijkse leven ingebakken dat het haast een reflex is om onze dagdagelijkse voeding te gaan kopen in een grootwarenhuis: erg gemakkelijk: je laadt er je kar vol met allerhande produkten die er tenminste al op de verpakkingen goed uitzien.  We stellen ons algemeen weinig vragen over de herkomst van die spullen. En dus kopen we heel vaak dingen waarvan wij "denken" dat het gezonde voeding is, maar die in feite "food like products" zijn : ze lijken op de voeding die we kennen, maar ze zijn het niet meer. In de vorige nieuwsbrieven, die nog steeds via de website te raadplegen zijn, gaf ik jullie al genoeg voorbeelden van hoe het beter niet moet: De zalmen die gekweekt worden in fish farms met rijkelijk gebruik van antibiotica en andere chemie, hoe we onrijp geplukte en dus eigenlijk nog oneetbare vruchten vinden in de fruitafdeling van de grootwarenhuizen enzovoort. 

Laat ons nu eens een aantal mooie initiatieven bekijken die de voorbije tijd het levenslicht zagen: 

Vooreerst zijn er de "gekende" bioboerderijen die meer en meer populair worden via hun pakettenservice of hun hoevewinkels. Om er maar enkele te noemen: de Kollebloem, De Wassende Maan, Bioboerderij Busschots enzovoort. 

In het Brugse openden enkele bioboerderijen een hoevewinkel in het centrum met de naam "Boer Bas": rechtsstreekse verkoop van die boeren aan jullie in een mooi kader. In Gent heb je de Beo Markt aan de heilige geeststraat: door een rechtstreekse link tussen hen en de boeren krijg je mooie seizoensprodukten voor heel faire prijzen (want dat durft in de biowereld wel een issue zijn)

Ook naar de "voedingsambachten" is er heel wat in beweging: natuurslagers zoals Bernard hier in de aaigemstraat en de koepoort in haaltert laten je terug vlees proeven zoals het hoort. De bakkerij van Vanessa samen met de Schelderomolen bewijzen dat je geen last hebt van je darmen als je granen correct geteeld , gemalen en verwerkt worden.

De microbrouwerij van Erwin Vanmol is ook zo'n voorbeeld van hoe je zelf veel kan doen mits de juiste hoeveelheid kennis, passie en actie 

En dan heb je de eethuisjes en restaurants, teveel om op te noemen, waar opnieuw aandacht is voor de kwaliteit van de ingrediënten, weg van de "chemie" uit de grootkeuken. Helaas blijven de keukens van scholen veelal achterop lopen, dus daar is er nog veel job ...

---

We zitten zonder suiker dik in de (tomaten)puree... 

Augustus, de oogstmaand levert alle vruchten die we ons hier lokaal kunnen dromen. Bessen groeien in de tuin (of als je geen tuin hebt bij je bioboer) en als je wat rondkijkt zijn de prijzen zeer interessant. Het ideale moment voor het aanleggen van een wintervoorraad. Voor wie in het Herbatheek boek alleen de inleiding heeft gelezen en het dan in de boekenkast heeft gezet: er is een heel hoofdstuk gewijd aan het bewaren van al dat lekkers. Gezien herhaling de moeder is van de porseleinwinkel...

Confituur (of Jam) is een goede manier om de smaakrijkdom van rijpe vruchten ook in de winter te kunnen genieten. Zelf maken vraagt een halfuurtje van je tijd en geeft je de gelegenheid om je confituur helemaal naar je eigen smaak te zetten. De gekste combinaties zijn mogelijk. Klassiek leert men dat je massa's geraffineerde (pectine)suiker aan je vruchtenmengsel moet toevoegen, maar in de realiteit kan het ook anders, lees: gezonder.  De uitdagingen zijn het indikken en het bewaren.

Voor het indikken heb je twee opties: het water uitkoken of geleermiddelen gebruiken (of een combinatie van beiden). Uitkoken van het water gaat voor een dikkere massa zorgen, maar door het langdurig koken gaan heel wat voedingsstoffen verloren. Je kan de inkooktijd verkorten door geleermiddelen te gebruiken. De klassieke pectine is een produkt wat vooral in pitjes en citrusvruchten aanwezig is. Makkelijke truuk is dus bijvoorbeeld om de pitjes van appels en citrusvruchten op te sparen en die in en katoenen zakjes in de vruchtenpuree te hangen tijden het koken. 

 Agar is een geleerstof gemaakt van gedroogde algen . Toevoegen van een koffielepeltje voor een kilo is meer dan voldoende. Teveel agar geeft een "smaakje" aan je produkt en maakt het tot een onsmeerbare gel. 

In Augustus maak ik ook van de gelegenheid gebruik om rechtstreeks uit Italië geïmporteerde tomaten te verwerken tot "gepelde" en "gedroogde" tomaten en puree.  Een opmerking die je vaak krijgt gaat dan over de "ecologische foorprint" van het transport. Mensen die die opmerking maken zijn waarschijnlijk nog nooit in de buurt van Tomatenserres hier bij ons gepasseerd waar massaal gestookt wordt in de winter en met kunstlicht gewerkt. Geef mij maar de tomaatjes die vrolijk in de italiaanse zon hebben kunnen rijpen. De smaaktest zal U overtuigen.

---

Take Your Health in Your own Hands 

Two years after first being published in dutch, it is now possible to indulge a huge part of the knowlegde I gathered in the past decennia for the english speaking part of the world. Thanks to the Aerial Media Company my book has become available worldwide and as a consequence I'm available as well for lectures and workshops on the subject of natural health, healthy food and the different treatments mentionned in the book. 

Enjoy !

---